MULTIMÈDIA

Tendals, tobogans de rodets i un pentagronxador arriben als parcs infantils de Barcelona

Les primeres 10 àrees de joc accessibles de Barcelona incorporen elements inèdits a la ciutat

  • Tres bolets i dos padrins: així serà la primera superàrea infantil inclusiva de Barcelona

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Barcelona estrenarà el 2024 les deu primeres àrees de joc 100% accessibles, que estrenen una nova generació de zones infantils consensuades amb entitats i escoles referents en discapacitat. La joia de la corona és la que hi haurà als jardins de Màlaga, protagonitzada per tres bolets i amb rang de superàrea perquè apel·la el públic de tota la ciutat.

En aquest i 9 espais més s’estrenaran àrees amb atraccions inèdites a la capital. Alguns exemples són el «cuc sensorial», tobogans de rodets i un pentagronxador. També serà habitual que els paviments tous siguin de dos colors que contrastin entre si, per diferenciar on hi ha joc dinàmic –i el consegüent risc de cops, caigudes, estrès sensorial...– i els espais reservats a joc tranquil.

Tots els nous parcs han lidiat amb la difícil qüestió de l’ombra. A l’estiu es necessita per evitar cops de calor i que les superfícies de metall cremin. Però a l’hivern cal maximitzar la llum solar directa per assegurar un mínim confort tèrmic. En les ubicacions que no permeten arbratge per a aquesta funció s’han previst estructures fixes de les quals penjar tendals –lones tèxtils– els mesos d’estiu.

Així seran els 10 nous parcs infantils

EL PERIÓDICO ha tingut accés als dissenys definitius d’aquests nous jocs, que es van anunciar al setembre. I n’ofereix en exclusiva 11 de multimèdia que anticipen l’abans i el després d’aquests parcs infantils d’accés gratuït.

Jardins de Màlaga, a prop de Sants-Estació

Amb rang de superàrea, comptarà amb tres bolets de dificultat progressiva i jocs d’aigua a l’estiu. Tots els detalls, en aquest article.

Jardins Doctor Roig i Raventós, a la Bonanova

És un dels emplaçaments del ‘cuc sensorial’, un tub tou que recorre tot el parc i del qual pengen elements de joc. Culmina al costat del gronxador formant una espiral jugable que serveix de sala d’espera, perquè a molts nens amb trastorns de conducta els costa molt esperar el seu torn.

Jardins de Vil·la Amèlia, a Sarrià

També té un ‘cuc sensorial’, a més d’una tirolina, llit elàstic, un monticle escalable i taules de sorra a diferents altures.

Passeig Garcia Fària, sobre la ronda Litoral

Oferirà una zona de sorra, un petit escenari en forma d’hemicicle, llit elàstic, balancí apte per a cadires de rodes i jocs musicals.

Plaça Elisa Antonella, sobre un túnel de la Travessera de Dalt

Tindrà vegetació per aïllar-la del trànsit i una espècie de llotges al perímetre, des dels quals es veurà com passen els cotxes. També tindrà miralls, pissarres, una barra amb mòbils, un sorral i dos llits elàstics, a més d’una taula-canviador i buits als bancs per a cadires de rodes.

Interior de poma de la Carretera Antiga d’Horta, al Fort Pienc

Un pòrtic en semicercle del qual pengen els jocs. Arenal amb excavadora i sobre taules, un escenari, telèfons, cintes i una caseta amb animals de pedra. Tanca de nit.

Plaça Ventura Gassol, al costat de Lesseps

Un pòrtic connectarà les dues terrasses de l’àrea de joc, que duplicarà la mida actual. Gronxadors, llit elàstic i taula de rodets. La meitat sense arbres tindrà tendals d'estiu.

Plaça Félix Rodríguez de la Fuente, al Bon Pastor

Destaca pel gran pòrtic octogonal que emmarca l’àrea de jocs, amb miralls deformadors, gronxadors, un llit elàstic, una plataforma d’equilibris i un monticle per escalar i enfilar-se.  Amb tendals a l’estiu.

Jardins de Celestina Vigneaux, a la Bordeta

Notícies relacionades

Comptarà amb el primer i per ara únic pentagronxador de la ciutat: cinc seients diferents entre si, perquè cada nen esculli el que el fa sentir més còmode. Llit elàstic, torre de troncs, plataforma d’equilibris i monticle amb dos tobogans, un d’ells de rodets.

Plaça Emili Mira, a la Bonanova

Tindrà balancins –un d’ells apte per a cadira de rodes–, un giratori a cota zero, dos llits elàstics, ondulacions i gronxador accessible.