L’oci dels menors

Barcelona tindrà nou superàrees de joc noves i més espais d’aigua

  • L’Ajuntament anuncia una inversió de 18 milions fins al 2024 en àrees de joc infantil

  • Tres de les superàrees estaran actives el gener del 2023.

zentauroepp48602955 gale190612185204

zentauroepp48602955 gale190612185204 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

A Barcelona hi ha en l’actualitat 906 àrees de joc infantil i l’ajuntament, que va activar el 2018 un programa per fomentar l’oferta d’aquests espais per als nens –denominada ‘Barcelona dona molt de joc’– n’ha renovat o ha creat 103 des d’aleshores. Segons el pla, el 2024, primer any del pròxim mandat, 229 àrees hauran sigut objectiu d’actuacions del consistori en els últims sis anys, i en conjunt en sumaran un miler. No tot han sigut bones notícies respecte d’aquest afany, ja que els veïns de la ciutat han sigut sovint crítics amb l’oferta existent.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha anunciat aquest dimecres una inversió municipal de 18 milions d’euros que es produiran des d’ara i fins al 2024, i que essencialment es destinaran a renovar àrees de joc que ja existeixen i crear-ne algunes de noves, a més d’apostar per superàrees de joc (més de 600 metres quadrats), nous espais que siguin accessibles per a tots els nens (ara només 21 de les 906 ho són) i nous jocs d’aigua de cara als mesos més calorosos.

Pressupost

En partides econòmiques, 7,5 milions seran per a renovacions i noves àrees de joc; 5,5 milions, per a superàrees; 3,9 milions, per a àrees totalment accessibles, incloent-hi el concurs necessari i l’execució subsegüent, i 1,3 milions es destinaran als jocs d’aigua.

Entre les zones d’aigua en les quals l’ajuntament ja ha actuat figuren els jardins de Ca l’Aranyó, a Sant Martí, els del Doctor Pla i Armengol, a Horta-Guinardó, i els de la plaça de Salvador Seguí, a Ciutat Vella.

Superàrees

En l’actualitat hi ha cinc superàrees de joc infantil a Barcelona: la del parc de Glòries, a Sant Martí; la del parc d’Antoni Santiburcio i el pop del parc de la Pegaso, a Sant Andreu; la de la balena del parc central de Nou Barris, i l’oreneta dels jardins d’Indústria, a l’Eixample.

El consistori remarca que són els espais de joc infantil més valorats a Barcelona i destaca una dada que ho testifica, que indica que són prou atractius com perquè la gent es desplaci: un 17% dels seus visitants no són del barri.

En vista de l’èxit, el govern de Colau es proposa crear nou superàrees més en els pròxims dos anys, i arribar a 14. La previsió és que el gener del 2023 ja en funcionin tres més. Una al carrer d’Alfons el Magnànim –les Torres d’Alfons el Magnànim–, que tindrà l’element de joc més alt de Barcelona, dues torres de 4,5 i 5 metres d’altura de les quals sortiran tobogans en espiral.

Dunes i meteorits

La segona que funcionarà al començar el 2023 serà la platgeta del Poblenou, al parc de Poblenou, a Sant Martí, amb 800 metres quadrats i la recreació d’un espai de dunes de cautxú i el conjunt més gran de gronxadors de Barcelona. També a principis d’any es podrà anar a jugar a la Constel·lació Barceloneta, al parc de la Barceloneta, on la superàrea comptarà amb més de 1.000 metres quadrats, entre un escenari de meteorits recreats, un gran espai de sorra i un laberint.

El 2023 es faran les superàrees del parc del Canòdrom, a Sant Andreu; de la Colònia Castells, a les Corts; del parc de Can Batlló, a Sants-Montjuïc, i del de la Marina del Prat Vermell, al mateix districte. Dues més estan previstes per al 2024: la del parc de les Glòries i la dels jardins de Màlaga, totes dues totalment accessibles.

Accessibilitat

De les 21 àrees que garanteixen l’accessibilitat a tots els nens, un número baix dins del total de 906, el consistori es proposa passar a 45 el 2023 i 55 el 2024, amb l’objectiu que el 2030 n’hi hagi una a cada barri, és a dir, almenys 73. L’ajuntament convocarà un concurs per crear 10 d’aquestes noves àrees accessibles

Notícies relacionades

Quant als jocs d’aigua, s’emularà el projecte pilot fet a la plaça interior contigua al carrer de Juan Ramón Jiménez, al barri de Canyelles, a Nou Barris, que està destinada a nens de més de cinc anys i funciona de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 20.00 h, en 13 punts més de Barcelona. S’estan redactant projectes executius per a la seva instal·lació.

L’ajuntament ha posat en marxa una web en la qual es poden consultar les 27 àrees de joc més destacables de Barcelona i la informació vinculada amb el pla del joc a l’espai públic, a la qual es pot accedir a http://superilla.barcelona.