Per «danys patrimonials»

Veïns de la Mina exigiran al jutjat ser indemnitzats pel deteriorament del bloc Venus

Habitants de l’edifici reactiven la petició perquè se’ls compensi amb 100.000 euros després d’aprovar-se el pla per expropiar l’immoble, a l’espera de demolició des del 2002

Veïns de la Mina exigiran al jutjat ser indemnitzats pel deteriorament del bloc Venus

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desallotjament i posterior demolició del bloc més deteriorat del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, segueix sense data 21 anys després de planificar-se. El Consorci de la Mina –on participen la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià– ha aprovat aquest dilluns el projecte inicial per expropiar l’edifici, una etapa més en l’enrevessat serial per enderrocar un immoble en què 244 famílies es mantenen atrapades, després de suportar greus molèsties mentre el reallotjament es posposava sense solució a la vista. Entre altres afectacions, han tingut humitats, apagades habituals a l’hivern, deixadesa i les molèsties derivades del mercadeig de droga, enquistat en alguns domicilis. 

Després de l’enèsim compàs d’espera per als afectats, l’acord mira d’esmenar els errors que van obstaculitzar el reallotjament de la majoria dels habitants el 2010. Llavors se’ls va oferir per primera vegada abandonar l’immoble, però es van veure retinguts al no poder costejar la despesa que s’exigia a canvi de la nova vivenda. En tot cas, part dels veïns de Venus exigeixen de nou que se’ls indemnitzi per les penúries que han suportat mentre l’operació per rescatar-los d’unes condicions de vida indignes s’encallava.

El juliol del 2019, una quarantena de famílies de l’edifici van presentar una reclamació per danys patrimonials al Consorci de la Mina, per la qual demanaven ser compensats amb 100.000 euros cada una. Ara, després de ratificar-se les bases del pla per deshabitar l’immoble, es preparen per personar-se al jutjat i reactivar la petició amb què ser compensats amb la mateixa quantitat. 

«Tretze anys malvivint»

«Des que n’havíem de sortir fa 13 anys, hem patit moltes circumstàncies en aquest edifici que ens han causat molts mals i psicosis, que han fet que visquem malament i a desgrat», declara Paqui Jiménez, incombustible portaveu dels veïns de Venus. Escèptics a la força després de tants compromisos incomplerts, la desconfiança continua prevalent al bloc, que somatitza les xacres que condicionen la vida a part de la Mina.

«Fa 13 anys que malvivim. ¿Si en veiem ja el final? No. Això no està tan pròxim. Queden anys», adverteix Jiménez. El 2021, la Generalitat va anticipar que Venus començaria a buidar-se el 2023 i, després d’un procés per fases, l’immoble podria quedar desert el 2026 per enderrocar-lo llavors. Per ara, el Govern no confirma aquest calendari, tot i que sembla improbable complir-lo. Tampoc necessita noves dates de moment.

Els veïns de l’immoble preveuen iniciar els tràmits aquest dimarts per interposar la demanda. El primer pas serà sol·licitar acollir-se al dret de la justícia gratuïta. Venus és un dels carrers amb menys renda per persona de Catalunya, amb uns ingressos declarats de 6.405 euros per veí el 2020. 

El termini per presentar la demanda s’esgota al maig, precisa Jiménez. La portaveu afirma que el Consorci de la Mina els ha manifestat que vol arribar a «un mutu acord». En tot cas, no els satisfà la quantitat que, d’entrada, els ha proposat abonar, uns 5.000 euros per demandant. «Admeten que hi ha un dany, però que no són culpables de tot», assenyala Jiménez. El consorci va acceptar a tràmit la demanda d’una mica més d’una vintena de veïns i va desestimar la d’una desena. Ara reclamaran de nou que se’ls reconegui el dret també al cobrament.  

A l’espera de detalls

Els habitants de l’edifici estan a l’expectativa de conèixer les condicions per abandonar l’edifici. Serà clau per desgranar qui opta per cobrar la indemnització i els que prefereixen sol·licitar que se’ls traslladi a una vivenda promoguda per l’administració al barri. «La majoria segueix molt indecisa perquè encara no sap què se li ofereix», comenta Jiménez. La Generalitat té encara pendent començar a erigir dos edificis on instal·lar els veïns de Venus que vulguin quedar-se a la Mina. Es desconeix amb quantes vivendes estaran dotats.

De tota manera, alguns compromisos introduïts en el pla d’expropiació satisfan demandes dels afectats. Passa amb la possibilitat d’aplicar l’anomenat ‘decret Haus’, que obre la possibilitat d’intercanviar la vella vivenda per una de nova amb els mateixos metres quadrats sense cost afegit. L’opció es va denegar fa més d’una dècada i va propiciar el bloqueig que ha capturat una multitud de veïns a Venus, incapaços de sufragar la diferència de valor entre els dos domicilis. En alguns casos, les despeses a assumir comportaven una factura que depassava els 40.000 euros.

L’import es desprenia abans que res per la disparitat entre les taxacions de les vivendes antigues –on es van assentar nombroses famílies procedents dels nuclis de barraques de Barcelona– i les acabades d’edificar. Ara la Generalitat redueix el marge, elevant la valoració de les llars condemnades al picot: els de tres habitacions passen d’estimar-se en 79.340 euros a 97.450 i els de quatre, de 98.851 euros a 121.514

Notícies relacionades

La quantia guarda interès per als que prefereixin ingressar la indemnització per expropiació per adquirir un domicili, presumiblement fora de la Mina. «Si no s’apliquen més conceptes, ningú es podrà comprar un pis amb 97.000 euros», adverteix Jiménez. El Departament de Drets Socials ha anunciat que garanteix vivenda a totes les famílies del bloc que acreditin condicions de vulnerabilitat, sense coartar el dret de no acreditar un títol per allotjar-se a l’immoble. En aquest sentit, obre el ventall de supòsits, incloent-hi la compra de pisos de segona mà o l’adquisició mitjançant tempteig i retracte. 

A part, Jiménez no veu malament que s’ofereixi compartir la titularitat de la vivenda entre l’administració i el particular. «Hi ha molta gent que no té opció d’hipotecar-se», emfatitza la líder veïnal. La clau és que la Generalitat no pot deduir l’IVAper la transacció del nou domicili, de 15.000 a 20.000 euros. Es tracta d’«una quantitat que moltes famílies no podran afrontar», admet el Govern. Els veïns només haurien de sufragar l’IVA en cas de vendre el pis.