Local en desús

Nou Barris tindrà un nou centre de salut mental el 2024

La Fundació Centre Higiene Mental Nou Barris compra la seu actual del Centre Cultural Andalús i Artístic Manuel de Falla

Nou Barris tindrà un nou centre de salut mental el 2024

Georgina Roig

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El districte de Nou Barris de Barcelona comptarà amb un nou centre de salut mental el 2024. La Fundació Centre Higiene Mental Nou Barris comprarà un local de gairebé 1.000 metres quadrats i cinc plantes, que actualment –i des de fa 36 anys– és la seu del Centre Cultural Andalús i Artístic Manuel de Falla

La Fundació Centre Higiene Mental Nou Barris és un servei concertat amb la Generalitat de Catalunya, que està integrat dins del sistema CatSalut i al qual «el 95%» de les derivacions provenen de centres d’atenció primària, segons dades facilitades per la fundació. El president, oficialment, és Xavier Trias, tot i que ell no hauria intervingut en aquesta operació de compravenda, segons fonts municipals. Les mateixes fonts també afirmen que aquest detall no és res més que una casualitat.

«Hecatombe econòmica» després de la pandèmia

En aquesta operació s’ha produït un ‘match’ entre un centre cultural al qual li anava gran el local i una fundació amb un alt volum de treball que busca expandir-se pel districte i posar en marxa nous projectes. Paco Morgado, president del Centre Cultural Andalús i Artístic Manuel de Falla, ha explicat a EL PERIÓDICO que s’han vist obligats a deixar la seu del carrer Mas Duran –al costat de la Via Júlia– perquè «amb els dos anys de pandèmia se n’ha anat en orris» l’organització que tenien.

La principal font d’ingressos que tenia el centre cultural eren els nombrosos alumnes que anaven a aquest espai per assistir a classes de sevillanes, flamenc i guitarra, entre d’altres. Però molts no s’hi van tornar a apuntar després del confinament, cosa que ha portat un important problema econòmic. «Havíem de continuar pagant el manteniment del local, la llum, la hipoteca... Aquesta situació ens ha portat a una hecatombe econòmica», diu Morgado. Així, el president de l’entitat va mirar de buscar una solució: «Vaig demanar ajuda al districte de Nou Barris, i des d’allà ens van aconsellar acordar vendre el local a aquesta fundació. Teníem altres ofertes, però creiem que aquesta s’adapta més a les necessitats del districte», explica.

Per això, el regidor del districte Xavier Marcé –que ha acompanyat les dues entitats durant la negociació– destaca «la generositat» del centre cultural a l’haver decidit vendre el local «per sota del preu de mercat» a un servei sanitari, en lloc d’optar per una altra mena d’operació immobiliària més avantatjosa, perquè aquest lloc «continuï tenint una utilitat social».

En la mateixa línia, Paloma Lago, vicepresidenta de la Fundació Centre Higiene Mental Nou Barris, agraeix al centre cultural l’«entesa» a la qual han arribat. «Feia anys que buscàvem un espai més gran per continuar fent més programes», explica a aquest diari, i recorda també que Nou Barris és una de les zones de Barcelona «amb pitjors determinants socials, que afecten tant la salut general com la mental».

El nou equipament de salut mental entrarà en funcionament el juny del 2024, després d’un any de reformes, i serà una extensió de l’actual CSMA Nord, que continuarà funcionant al passeig de Valldaura. Aquests centres de la fundació estan dedicats a programes d’assistència, recuperació i prevenció en matèria de salut mental per a la població, incloent-hi joves i persones grans.

«Fins que puguem»

Notícies relacionades

Per la seva banda, els membres del Centre Cultural Andalús i Artístic Manuel de Falla continuaran a la seu actual fins el juny del 2023 i, després, es traslladaran a un altre local més petit i «adequat» al seu pressupost. Estan acabant de tancar el lloguer d’un espai a la zona de Can Dragó, on esperen continuar l’activitat mentre puguin; amb els concerts, conferències, classes de sevillanes, de clàssic espanyol, guitarra, zumba i castanyoles, entre d’altres.

«¿Previsió de futur? La que Déu vulgui», expressa Paco Morgado, que comenta que els membres de la junta directiva del centre tenen «de 70 anys cap amunt» i que no hi haurà cap relleu generacional. «Ningú vol assumir la gestió d’una entitat com la nostra», assegura. Això sí, ell i els seus socis es continuaran reunint amb la mateixa alegria al nou espai: «La nostra gent ha entès la necessitat del canvi. El nou espai serà més petit, però no necessitem res més. Allà hi serem mentre puguem».