Ple municipal

Josep Bou abandona l’Ajuntament de Barcelona: «Me’n vaig en pau»

El regidor del PP s’acomiada del consistori entre els elogis de la resta de grups pel seu caràcter pròxim i independent

Josep Bou abandona l’Ajuntament de Barcelona: «Me’n vaig en pau»

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El regidor i president del grup del PP a Barcelona, Josep Bou, s’ha acomiadat aquest divendres del ple municipal de Barcelona. Bou deixa el consistori quan falten poc menys de dos mesos per a les eleccions municipals del maig, a què sabia des de fa molt que no es presentaria de nou amb les sigles dels populars.

Bou tanca un període de gairebé quatre anys en la política en què ha sigut un regidor atípic. Hi va irrompre com a defensor de les essències de la unitat d’Espanya quan el procés era recent i es bellugava. Passat aquest període, se’n va del consistori i és probable que deixi més amics que no esperava trobar-hi.

Bou s’ha caracteritzat per una actitud càlida amb els regidors d’altres grups, una amabilitat que ha contrastat amb la ruptura que gairebé des del principi el va separar del PP. L’empresari forner va ser decisiu com a candidat popular: els sondejos vaticinaven al partit que quedaria fora de l’ajuntament per primera vegada des de la recuperació de la democràcia. Malgrat que en el PP admeten que Bou va salvar el partit de la catàstrofe, la seva relació amb l’estructura dels populars a Catalunya es va trencar de seguida.

Satisfet

Lluitant per aturar alguna llàgrima, Bou s’ha acomiadat demanant d’entrada que se’l disculpés si havia ofès algú durant aquests anys. «Me’n vaig en pau. Me’n vaig satisfet i feliç pel tracte que m’han donat vostès, un tracte espectacular, de comprensió i fins i tot d’estima.» També ha tingut un agraïment especial per al secretari de l’ajuntament, Jordi Casas, de qui ha dit que malgrat que ho ha intentat mai ha descobert quina ideologia té.

«Als meus treballadors i la gent que ha fet equip amb mi: sense ells no hauria pogut fer res», ha dit. És cert que va acomiadar uns quants col·laboradors que no figuren en aquest equip. També ha agraït a Colau que l’hagi tractat bé.

El seu company de grup, Óscar Ramírez, amb qui no sempre ha fluït la relació, ha recordat que s’han viscut «moments bons i no tan bons», que segons la seva opinió deixen un balanç positiu. «Et volem donar el nostre agraïment. Avui tornes a temps complet al món de l’empresa, però estic segur que continuaràs fent política en la societat civil i defensant Barcelona allà on siguis», li ha dit.

Per Valents, Óscar Benítez l’ha qualificat de «cavaller», i també l’ha aplaudit la regidora no adscrita Marilén Barceló. Per Ciutadans, Paco Sierra ha aplaudit el seu pas pel consistori amb entusiasme: «Hem fet coses inimaginables. Tots dos hem portat un pin de la Legió i hem cridat ‘Visca la Legió’», ha recordat entre rialles del plenari.

Però també els que són als antípodes polítics li han mostrat el seu carinyo. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha recordat com Bou portava als plens el retrat del Rei: «S’ha de reconèixer que vostè és autèntic i que mai ens ha enganyat».

Personalitat

Per Barcelona en Comú, Jordi Martí Grau ha destacat la personalitat de Bou per mantenir la seva independència: «En algunes ocasions, el debat t’ha portat a reconsiderar la teva posició. És d’agrair», li ha dit Martí a l’encara regidor.

Una cosa similar al que Colau ha recordat: com un dia Bou es va sumar inesperadament a una declaració institucional que exigia a les elèctriques que rescatessin famílies vulnerables: «Ho vas fer per convicció, vaig quedar impressionada. Em vaig adonar que realment ets independent», l’ha aplaudit l’alcaldessa, mentre Bou, escoltant l’allau d’elogis, ja no es podia reprimir i plorava. «No tinc cap dubte que ens retrobarem, que el vincle amb l’ajuntament ja és per sempre», ha afegit Colau.

Eduardo Tarragona

Notícies relacionades

La cap de files del PSC, Laia Bonet, ha recordat que un dia Bou va esgrimir un paper en una comissió: «M’han preparat aquest paper però no hi estic d’acord i no el llegiré». Sense dir el seu nom, Bonet ha comparat Bou amb l’empresari i polític de la transició Eduardo Tarragona i el seu lema electoral que va fer fortuna: «Al pa, pa, i al vi, vi».

«Es fa difícil resumir tantes coses que ens inspira», ha afirmat la regidora de Junts Neus Munté, que li ha agraït el to i el sentit de l’humor. Com d’altres, ha elogiat que hagi recolzat iniciatives pel contingut i no per l’autor.