Polèmica per la sequera
El sector replica a Colau que els creuers no consumeixen l’aigua de Barcelona
El Port estima que el 80% dels barcos que fan escala a la ciutat tenen sistemes propis de potabilització
La sequera que es viu a Catalunya va donar nous arguments a Ada Colau per reclamar de nou la reducció de creueristes a Barcelona públicament fa uns dies. L’alcaldessa de Barcelona va fer una crida al president Pere Aragonès perquè posés límits als creuers, de manera que aquests no puguin gastar l’aigua que s’està demanant als ciutadans que estalviïn i la demanda ha causat sorpresa en el sector, que considera que la líder dels Comuns desconeix bé el seu funcionament. Segons estimen fonts del Port de Barcelona, un 80% dels creuers que arriben no utilitzen res d’aigua local, perquè tenen els seus propis sistemes de potabilització.
Colau va opinar que no es pot demanar als barcelonins «que tanquin l’aixeta» i consentir «als creueristes consumir el doble d’aigua que un veí». «Això és un privilegi escandalós i lamentable», va rematar. Però fonts de diferents navilieres consultades repliquen que no es correspon a la realitat d’aquest àmbit. El consum i la tecnificació en un creuer és molt diferent del que es fa en alguns ‘resorts’ vacacionals.
Des de CLIA Espanya, l’Associació Internacional de Línies de Creuers, assenyalen que «la gestió d’aigües a bord dels barcos de creuer és una de les àrees en les quals més s’ha avançat en els últims anys tant en el tractament d’aigües residuals com en la producció, gestió i recuperació d’aigua dolça». El seu director, Alfredo Serrano, explica que «en condicions normals qualsevol barco modern és plenament autosuficient pel que fa a l’aigua dolça».
Tecnologia específica
Al marge que el consum per beure és majoritàriament d’aigua envasada, a bord s’implementen diverses «tecnologies combinades» que fan possible l’autogestió. L’entitat explica que els barcos disposen de plantes dessalinitzadores d’osmosi inversa similars a les que hi ha a terra que transformen aigua de mar en dolça. A més, les flotes modernes inclouen «evaporadors que, aprofitant la calor residual dels motors, converteixen l’aigua de mar en vapor perquè, una vegada condensat i amb tractament previ, es pugui utilitzar com a aigua dolça».
Es valen també de la «reutilització de l’aigua de condensació dels sistemes d’aire condicionat». I remarquen també el «reaprofitament» de l’aigua utilitzada a parcs aquàtics a bord. Fonts tècniques remarquen també que les piscines a bord són d’aigua de mar
Notícies relacionadesSense passar per alt que els lavabos funcionen per buit i gairebé no consumeixen aigua. Quant a les bugaderies industrials a bord, s’apunta que als grans barcos són d’última generació, amb un aprofitament màxim i la reutilització parcial de l’aigua.
Moltes de les navilieres estan implicades en programes de preservació mediambiental i afegeixen polítiques específiques.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La torre de Jesús suma 142,5 metres a falta de coronar-la amb una gran creu
- Moviments empresarials després del procés El consell de Molins decideix tornara ubicar la seu social a Catalunya
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Segona ronda L’Espanyol fracassa a Barbastre i diu adeu a la Copa
- El futur passeig de la Mar Bella preveu que la costa de Barcelona retrocedeixi 20 metres