Incivisme

Els veïns del Turó de la Rovira reclamen que es desallotgin cada nit els búnquers del Carmel

Residents als voltants del mirador més famós de Barcelona es manifesten contra les festes i botellons al Turó de la Rovira

Els veïns del Turó de la Rovira reclamen que es desallotgin cada nit els búnquers del Carmel

PAU BARRENA/AFP

4
Es llegeix en minuts

Els veïns del Turó de la Rovira tornen a la càrrega per l’incivisme al mirador més famós de Barcelona. Malgrat les mesures aplicades en els últims anys, el descans nocturn continua sense estar garantit perquè els búnquers del Carmel encara són escenari de festes i botellons sovint. Per això, i aprofitant la sensibilitat política més gran en vigília electoral, reactiven la mobilització amb set reivindicacions, entre aquestes desallotjar cada nit el mirador tal com es fa en altres punts de la ciutat, per exemple les places del barri de Gràcia.

En una assemblea divendres passat 17 de març, el consell de veïns dels sis carrers més pròxims al mirador (Turó de la Rovira, Marià Labèrnia, Gran Vista, Mulhberg, Labèrnia i Doctor Bové) va decidir que sortirien al carrer contra una cronificació de molèsties que atribueixen a «inacció per part de l’Ajuntament». La primera protesta ha tingut lloc aquest divendres a la tarda a la plaça de Juan Ponce, i ja es preparen per repetir-la divendres 31 de març. L’acció veïnal, sota el lemaStop a la invasió turística ¡El barri no aguanta més!, reclama una solució duradora al consistori per acabar contra la «violència turística» que pateix el Turó de la Rovira, en paraules dels convocants.

Asseguren que la pressió ha empitjorat amb el pas del temps. Des de les aglomeracions nocturnes, fins a botellons amb equips de so que s’han fet virals per xarxes socials, amb les consegüents escombraries acumulades després de les festes. Aquest incivisme provoca una sensació d’inseguretat al veïnat, que també protesta pels embussos que es formen de taxis i el col·lapse de les línies d’autobusos que circulen per la zona, on l’aglomeració de turistes o joves que pugen als búnquers comporta deixar a terra veïns o viatjar en condicions incòmodes.

@tripjoin DJ Every Sunday 18:30 p.m. Búnquers del Caramel, Barcelona #barcelona #bunkersbarcelona #bunkersdelcarmel #barcelonacity #barcelona_spain #barcelonatravel #traveltiktok #visitbarcelona #djbarcelona #dj #travel #solotravel #spain #fyp #parati #foryou #miradorbarcelona #viral ♬ so original – Tripjoin ️

Els veïns no dubten a assenyalar l’Ajuntament de Barcelona, tot i que reparteixen la culpa entre diverses alcaldies. Consideren que aquesta situació comença durant el mandat de Xavier Trias i ha sigut tolerada per Ada Colau i Jaume Collboni. Lamenten, a més, haver rebut «diferents excuses, mentides i desatencions» com a resposta a les seves queixes.

Per tot això, proposen ells mateixos set mesures com a solució a la mobilitat i l’incivisme. Per exemple reclamen la prohibició d’entrada de vehicles que no siguin veïnals o de serveis als carrers gran Vista, Dr. Bové, María Labèrnia, Labèrnia i Turó de la Rovira, així com una parada de taxis per a càrrega i descàrrega de passatge. A més rebutgen que el consistori ampliï la zona verda del carrer gran Vista perquè perdrien una zona d’aparcament per a residents, com ja els va passar al carrer Dr. Bové.

Una altra reivindicació és paralitzar la tanca de les bateries antiaèries. Consideren que s’hauria d’obrir un procés de debat veïnal i avaluar les conseqüències en les quals pot derivar aquesta tanca. Finalment, exigeixen desafectar les 300 finques sentenciades en el projecte de parc dels Tres Turons, un pla que fa anys que està encallat per falta de consens polític i social.

«En un any estarà controlat»

Consultada per aquest diari, Rosa Alarcón, regidora d’Horta-Guinardó i membre del PSC, dona la raó als veïns. Després de la pandèmia, el nombre de visitants s’ha disparat. Això ha provocat que l’Ajuntament hagi hagut d’avançar el dispositiu de seguretat programat per a inicis d’abril per poder refredar la pressió que pateix la zona. Es tracta de més vigilància al barri i un operatiu de la Guàrdia Urbana tallant l’accés a vehicles privats. «Amb aquest dispositiu es nota que la pressió ha baixat, però no desapareixerà del tot», afirma Alarcón.

La responsable del districte preveu que amb les mesures que està prenent l’Ajuntament, com la tanca de les bateries antiaèries que estarà llesta per al maig, la situació estarà «plenament controlada» en un any.

Munició electoral

Notícies relacionades

La situació dels búnquers del Carmel ja s’ha colat a la precampanya electoral. Coincidint amb la protesta veïnal, l’alcaldable de Valents, Eva Parera, ha acudit al mirador i ha recriminat al govern municipal els grafitis i la brutícia a la zona. «Aquest espai surt en totes les guies i en els últims anys s’ha massificat, però l’Ajuntament no l’ha sabut gestionar», ha acusat. «Fa temps que els veïns es queixen i la imatge que es dona de Barcelona és lamentable», ha afegit.

Davant aquestes declaracions, Rosa Alarcón ha recalcat que ella és al costat dels veïns, i fins i tot estava en l’assemblea celebrada pels residents el 17 de març passat. «Mentre alguns estan en clau electoral, d’altres estem per ajudar», ha dit.

Temes:

Veïns Barcelona