Dia festiu assenyalat

La Generalitat deixa una escletxa perquè totes les botigues de Barcelona obrin el 23 d’abril

El Departament d’Empresa assegura que l’ajuntament encara pot sol·licitar que els comerços atenguin clients diumenge de Sant Jordi a canvi de renunciar a un altre dia festiu amb portes obertes

La Generalitat deixa una escletxa perquè totes les botigues de Barcelona obrin el 23 d’abril

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El diumenge 23 d’abril no està inclòs en les dates en què s’autoritza en general les botigues obrir a Catalunya aquest 2023. L’Ajuntament de Barcelona ha assegurat aquesta setmana que els gremis comercials no van sol·licitar incloure la jornada de Sant Jordi quan van tenir ocasió abans d’assignar-se les 10 dates en què la Generalitat i el consistori permeten que els establiments puguin atendre el públic en dia festiu aquest any. «Cap va veure que el 23 d’abril queia en diumenge», va assegurar la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín (PSC), que va afegir que el Govern no donava opció a afegir un onzè dia d’obertura addicional una vegada escollits els que la llei permet. No obstant, el Departament d’Empresa respon que encara queda una escletxa perquè els negocis puguin obrir sense restricció a Barcelona coincidint amb el dia del llibre i la rosa, quan milers de visitants aflueixen a la capital catalana.

«Si l’ajuntament ho aprova i ens ho comunica, es pot modificar el calendari d’obertures comercials en dia festiu per incloure-hi el 23 d’abril, però sempre a canvi de renunciar a un altre dels 10 dies ja escollits», assenyala el director general de Comerç, Jordi Torrades, a EL PERIÓDICO. Com va explicar Ballarín, Torrades corrobora que les associacions comercials no van demanar incorporar Sant Jordi entre els dies de festa amb obertura comercial generalitzada. No ho van reclamar en el consell assessor de la Generalitat en què es pacten vuit diumenges i dies festius ni tampoc quan el consistori va consultar per determinar-ne dos dies més.

Excepció a la norma

Torrades apunta que l’ajuntament està facultat per modificar dos dies de les vuit obertures que la Generalitat estipula per a tot Catalunya, sempre que la data proposada en substitueixi una altra ja seleccionada. «Però obrir a més dels 10 dies que la llei permet no és possible», esgrimeix el director general. La Generalitat així ho va manifestar a l’ajuntament en una recent consulta informal per si era possible fer-ne una excepció per Sant Jordi.

La proposta perquè els negocis en general siguin accessibles per a Sant Jordi parteix de la patronal Barcelona Oberta, que reuneix els eixos comercials del centre de la ciutat. L’associació sol·licita que es toleri una excepcionalitat a la norma, al caure Sant Jordi en diumenge, i que els establiments que no tinguin cobertura per obrir sense límit diumenge i dia festiu ho puguin fer el 23 d’abril, sense renunciar a les altres 10 jornades de descans en què sí que estan facultats per atendre clients.  

En qualsevol cas, Barcelona Oberta preveu consultar els presidents dels eixos associats aquest dijous per sondejar si prefereixen sacrificar un dels dies festius acordats amb obertura comercial a canvi d’aprofitar la festivitat de Sant Jordi. Els dies festius es concentren entorn de Nadal: un ja s’ha esgotat (8 de gener) i en queden pendents dos al novembre (dies 1 i 26) i set més al desembre (dies 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31).

Sense efecte

Notícies relacionades

Barcelona Oberta considera que no concedir una excepció per al 23 d’abril perjudica les botigues del centre de la capital, on la multitud acudeix a passejar entre les parades de llibres i roses. En canvi, Torrades opina que suplir un dia festiu laborable per als establiments per Sant Jordi «no tindria cap efecte pràcticament» per a la majoria del teixit comercial de proximitat de Barcelona. 

«Totes les botigues de menys de 300 metres quadrats poden obrir els diumenges i dies festius que vulguin, les llibreries ho poden fer el cap de setmana del 22 i el 23 d’abril, igual que les floristeries, que poden obrir tot l’any...», enumera el director general. En aquest sentit, indica que el gruix de les botigues podran obrir sense condició per al dia del llibre, també les llibreries i floristeries que siguin dins de centres comercials. En cas de no haver-hi canvi, les grans superfícies i les botigues de més de 300 metres no aixecaran la persiana per a Sant Jordi.