Pendent des del 2014

Barcelona desencalla a la fi el tancament de l’antiquada gossera de Montjuïc i el trasllat a Montcada

L’ajuntament preveu que les obres, que costaran gairebé 19 milions d’euros, comencin a la tardor després d’una dècada de tràmits

Barcelona desencalla a la fi el tancament de l’antiquada gossera de Montjuïc i el trasllat a Montcada

AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha costat més de 20 anys de reivindicació i gairebé una dècada sencera des que es va projectar perquè el nou centre d’animals abandonats i decomissats a Barcelona encari el camí per edificar-se. Després d’un preàmbul lentíssim de manera cridanera, l’ajuntament ha aprovat a la fi aquest dimarts que l’antiquada i desbordada gossera de la carretera de l’Arrabassada –sense prou places per a tots els animals que es rescaten a l’urbs– sigui substituïda per una de nova que es construirà al peu dels límits de la capital però fora del seu terme municipal, sobre terrenys del parc natural de Collserola a Montcada i Reixac. En cas de no interposar-se més contratemps al retard majúscul que el futur servei arrossega, les obres començaran cap al setembre o l’octubre i costaran gairebé 19 milions d’euros.

Les dues forces del govern de l’alcaldessa Ada Colau (Barcelona en Comú i el PSC) han votat a favor d’emprendre els tràmits per contractar la construcció del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona. És tan sols l’avantsala per ratificar el nou equipament, que se sotmetrà ara a un període d’un mes d’al·legacions per ser esmenat. El consistori no ha precisat quan l’edificació estarà llesta i les mascotes es podran mudar des de l’Arrabassada, on es dona alberg a uns 2.500 animals de mitjana cada any. 

L’ajuntament destaca que el trasllat ha de permetre «millorar el benestar dels animals», en entredit per les «limitacions i carències estructurals» a les instal·lacions actuals, admet l’executiu municipal. La construcció es va erigir el 1972 i pensada només com a gossera, malgrat que no només guareix gossos, sinó també gats i fures. Presta una «resposta limitada» a les necessitats de l’urbs, concedeix el consistori.

Sobrepoblació

Les dades revelen que la gossera de Barcelona sol estar poblada per més animals dels que pot allotjar. L’ajuntament assenyala que disposa de 104 places per a gossos, però va allotjar uns 158 gossos cada mes el 2022. A part frega la capacitat màxima per a gats: compta amb 124 places i la mitjana anual és que alberga de 80 a 87 felins cada any, tot i que a l’estiu –coincidint amb la temporada de reproducció– solen superar el centenar.  

El centre situat a Montcada ampliarà l’aforament actual. Comptarà amb 350 places per allotjar gossos i 150 més per a gats. El recinte tancat s’assentarà sobre una parcel·la de 25.750 metres quadrats, amb una superfície construïda de 6.000 metres quadrats, que es dotaran d’espais «lliures enjardinats» i «d’escampament» per a les mascotes acollides. Disposarà de 219 boxs, amb unes dimensions de vuit a 12 metres quadrats i amb «patis de socialització» per als animals.

Benestar animal

Notícies relacionades

El govern municipal es compromet a adjudicar les obres abans que el mandat expiri al juny, just després de les eleccions municipals del 28 de maig. L’Ajuntament de Montcada i Reixac ha estimat ja atorgar la llicència perquè la construcció comenci tan aviat com Barcelona contracti els treballs. Fonts del govern del municipi veí de la capital afirmen que Barcelona assumirà tots els costos de la instal·lació.

A part de donar refugi a mascotes perdudes, abandonades i confiscades, el govern de Colau apunta que el futur centre aspira a ser un «puntual» en «línies d’investigació dirigides a millorar el benestar animal». El disseny de l’immoble procura que no s’aparegui com un pedaç al mig de Collserola, per la qual cosa s’han concebut talussos, vegetació, «cobertes verdes» i altres correccions naturals, com terrasses adaptades als desnivells del solar i passadissos subterranis, perquè l’edifici s’adapti al seu entorn i passi desapercebut. «Vol arribar a ser un centre del segle XXI i un punt de referència per a les polítiques de benestar animal», completa l’Ajuntament de Barcelona.