Discriminació

Barcelona va registrar un 5% més de vexacions i agressions racistes el 2022

L’Oficina per a la No Discriminació de l’ajuntament va obrir 240 expedients durant l’any passat

Barcelona va registrar un 5% més de vexacions i agressions racistes el 2022

Danny Caminal

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Oficina per a la No Discriminació (OND) de l’Ajuntament de Barcelona ha registrat el 2022 un 5% més de discriminacions per raons racistes o xenòfobes que el 2021 (del 34 al 39%) i va obrir en total 240 expedients per raó d’origen, gènere, discapacitat, motius ideològics, d’edat, de salut o de llengua.

Si bé el 2022 augmenten les queixes referides a tracte vexatori per raó d’origen –insults, menyspreu, humiliacions, amenaces, comentaris ofensius– i agressions físiques, baixa 10 punts la LGTBI-fòbia, segons informa l’Ajuntament en un comunicat aquest dimarts.

En el col·lectiu LGTBI, la integritat moral es vulnera «en més de la meitat dels casos» i la física suposa el 16%: n’hi ha 31 per gaifòbia, 15 per transfòbia i 9 per lesbofòbia, i sobre aquestes dues últimes, avisen que s’ha produït l’increment més elevat respecte a anys anteriors.

El paper de l’extrema dreta

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha avisat que «el racisme continua sent l’eix de discriminació més present en el dia a dia de la ciutat», i ha atribuït aquestes dades a la presència de l’extrema dreta als carrers, les institucions i els mitjans de comunicació.

D’altra banda, ha destacat el «lleuger descens» de les situacions d’LGTBI-fòbia que confirmen, al seu parer, la bona tasca feta amb el protocol de Barcelona contra agressions LGTBI-fòbiques en col·laboració amb entitats especialitzades.

Notícies relacionades

L’oficina també ha detectat casos concrets com la discriminació en l’accés a una vivenda per raó d’origen o condició, en què l’ajuntament ha fet dues sancions administratives: una per oferir una vivenda «només a espanyols» i una altra per discriminació directa.

L’OND compleix 25 anys des de la seva obertura a la ciutadania, i ha atès en l’exercici 2022 més de 500 consultes, ha fet formació relacionada amb els drets i la no discriminació a més de 1.400 persones i ha portat a terme 330 atencions jurídiques.