Cop per al gran mercat de Barcelona

El traspàs de l’històric Pinotxo de la Boqueria deixa en l’aire la continuïtat de la marca

El popular Juanito, jubilat fa pocs mesos, ha venut la parada a un altre empresari i l’ajuntament ha aprovat l’operació

A1-162974023.jpg

A1-162974023.jpg / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El bar continuarà funcionant presumiblement a tota màquina, però l’essència del Pinotxo ja ha desaparegut oficialment de la Boqueria. El traspàs de les parades que ocupava al popular mercat és un fet, i va ser aprovat per l’Institut de Mercats de Barcelona, o sigui, l’ajuntament, fa només uns dies. Però deixa en l’aire moltes incògnites sobre la continuïtat de la icònica marca local.

El nou titular, a través d’una societat, és el mateix que fa uns quants anys va adquirir el Bar Central de la Boqueria i que des de molt abans compta amb altres restaurants i negocis a la Rambla. No han transcendit els detalls de l’operació, però sí que se sap que fa tres anys l’establiment ja va rebre ofertes milionàries pel seu potencial traspàs, tot i que després de la pandèmia havia baixat una mica la seva cotització. El que sí que és segur és que el seu nou propietari no ha sol·licitat cap permís d’obres per fer canvis, de moment.

Amb el mercat en obres pel canvi de paviment i tancaments forçosos organitzats per fases, tota la zona on s’ubica el bar ha reobert al públic aquest dilluns després de diverses setmanes de persianes abaixades. Però feia un parell d’anys que el Pinotxo tancava els dilluns, així que caldrà esperar a aquest dimarts per saber si s’inicia ja una nova etapa o es preparen canvis. El rètol continua sent l’habitual.

Saga d’hotelers

Com va informar aquest diari fa unes setmanes, Juanito Bayén, conegut com a ‘Pinotxo’, es va jubilar recentment amb 89 anys per motius de salut, malgrat la seva passió per la Boqueria. Era el titular únic des de feia dècades de l’espai esmentat (en règim de concessió municipal), tot i que s’havia associat feia més de dues dècades amb els seus nebots en la gestió del negoci, amb la marca Bar Pinotxo. Un d’ells va morir, però l’altre, Jordi Asín Bayén (fill de la germana del Juanito, també sempre lligada al bar), la seva dona i el seu fill portaven el dia a dia del negoci, des de les compres a la cuina i el servei, juntament amb un petit equip.

Fins fa pocs mesos, el carismàtic Juanito encara es deixava veure per la barra, on s’havia convertit en un símbol local, sempre abillat com un cambrer clàssic, amb armilla i corbata de llacet, i centrat en el servei de cafès. Però quan va haver de deixar de fer-ho, el seu nebot va assegurar que el Bar Pinotxo continuaria bategant i la família no tenia intenció de vendre’l. L’establiment, a uns metres de la Rambla, apareix en guies turístiques sobre Barcelona de tot el món.

Tot i això, segons fonts pròximes, els desacords sobre la gestió, la titularitat i l’explotació han derivat en desavinences familiars que s’han saldat amb el traspàs per part de Bayén, que aquest dilluns ha avançat Betevé. Ha agafat per «sorpresa» una part de la família, que estan analitzant la situació abans de pronunciar-se al respecte i prendre decisions.

Al mercat, la notícia ha deixat mala boca. Fa pena que una estirp de comerciants tan arrelada a la Boqueria (a l’interior del recinte des de l’any 40 aproximadament, i abans a la plaça de la Gardunya) surti així de l’escena. Tot just un grapat d’establiments segueixen en mans de sagues històriques de comerciants, com va informar aquest diari. Ni el receptari podrà ser el mateix, ni possiblement la marca Pinotxo, llevat que tota la família així ho autoritzés finalment amb algun tipus d’acord.

En obres i canvis

Notícies relacionades

Aquest nou moviment en el si del recinte arriba en un moment en què altres llocs han patit traspassos durant la pandèmia i la Boqueria ha recuperat el turisme, amb una oferta molt enfocada a aquest públic. Els operadors que continuen es debaten entre el comerç tradicional i els productes elaborats per al viatger, en un difícil equilibri i dubtes sobre el seu model.

L’espai prossegueix l’operació de canvi de paviment, que durarà un total de 10 setmanes, sempre amb part de l’oferta operativa. Des d’ahir i fins al 26 de març està tancada al públic la meitat sud (el costat esquerre entrant per la Rambla), inclòs una part del peix. L’actuació està pressuposada en 1,4 milions d’euros.