Projecte pendent

Barcelona sol·licita una llicència d’obres per construir la gossera a Montcada a partir del setembre

El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia està previst a la Torre Doña Juana, al costat del cementiri de Collserola

Tindrà capacitat per acollir prop de 350 gossos i 150 gats perduts, abandonats o decomissats

Barcelona sol·licita una llicència d’obres per construir la gossera a Montcada a partir del setembre

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Fa anys que s’arrossega el projecte de la nova gossera de Barcelona, que, de fet, no s’ubicarà a la ciutat. Un conveni del 2014 fixa com a destí del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia molt a prop dels límits de la ciutat, però en terreny de Montcada.

El projecte, ara sí, sembla que s’acosta al seu inici. I tot i que els temps electorals solen ser molt gossos per al diàleg institucional, tot indica que no hi haurà barreres que frenin el calendari. El procés va viure fa dues setmanes un moment rellevant, quan l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’empresa municipal BIMSA, va sol·licitar a l’Ajuntament de Montcada la llicència d’obres per a la construcció del centre, que s’ubicarà a la Torre Doña Juana, al costat del cementiri de Collserola.

Segons el calendari previst pel consistori barceloní, ara falta la resposta de Montcada, els tècnics del qual analitzen que tot estigui en ordre en la petició i, si tot va bé, el centre començarà a construir-se entre aquest setembre i octubre. Qui sap, doncs, si els lladrucs dels futurs inquilins arribaran ja a orelles d’un nou alcalde.

Licitació

Entre la concessió de la llicència sol·licitada i l’inici d’obres arribarà un tràmit imprescindible: la licitació del projecte. Quant al pressupost, és aviat per detallar quina serà la suma necessària per trobar acollida als animals, però es parla d’una xifra: als pressupostos es va incloure una partida de 9 milions d’euros a petició d’ERC.

El nou centre ocuparà un espai de 25.750 metres quadrats, 2,6 hectàrees, un recinte on hi haurà edificis, espais lliures i zones d’oci per als animals. La superfície construïda per a l’edifici de serveis centrals ocuparà 5.700 metres quadrats i podrà acollir 350 gossos i 150 gats.

Perduts, abandonats i decomissats

El centre té com a funció acollir els animals perduts, abandonats i decomissats a Barcelona i Montcada i promourà la seva adopció. A Montcada també donarà servei veterinari, identificació amb xip, esterilitzacions, vacunacions, recollida i acollida temporal, entre altres funcions.

Notícies relacionades

A més de l’Ajuntament de Barcelona i del de Montcada, el Consorci del Besòs, el del Parc de Collserola i Barcelona Regional han participat en el projecte.

El passat

Cal comentar que ara es farà un pas endavant un cop es vagin confirmant els tràmits, perquè han passat ja nou anys des que els ajuntaments de Barcelona i de Montcada i Reixac van formalitzar un conveni per construir el centre. La previsió que es va donar a conèixer el 2014, amb Xavier Trias com a alcalde, era que la instal·lació es construiria en el mandat 2015-2019.