Previsió

Barcelona tornarà a tenir alguna nit de ple hoteler durant el Mobile

Les estades es concentraran dilluns i dimarts a establiments del centre de la ciutat o pròxims a la Fira

Barcelona tornarà a tenir alguna nit de ple hoteler durant el Mobile
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els hotels de Barcelona tornaran a tenir alguna nit de plena ocupació durant els dies centrals del Mobile World Congress (MWC), que se celebra la setmana que ve a la ciutat, malgrat que encara no s’arribarà a les xifres d’abans de la pandèmia, ja que només hi haurà una recuperació parcial dels congressistes asiàtics.

El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha assegurat a Efe que «el Mobile ha tornat» i que els hotelers estan «emocionats» de començar a tenir alguna nit amb pràcticament una ocupació del 100%, després d’estar 24 mesos tancats i amb restriccions importants per la pandèmia. «Serà una edició molt bona», ha dit, tot i que encara no s’assoliran els nivells del 2018 o del 2019, sobretot perquè hi assitiran menys congressistes asiàtics, especialment xinesos.

A principis de febrer, el Gremi d’Hotels ja va aventurar que l’ocupació hotelera durant el congrés tecnològic, que tindrà lloc entre el 27 de febrer i el 2 de març, oscil·larà entre un 90% i un 95% i que els preus dels establiments estaran entre un 5% i un 10% per sota dels del 2019. L’agència oficial del Mobile ha reservat aquest any unes 18.500 habitacions, aproximadament el 50% més que en l’edició anterior, però lluny encara de les del 2019, a les quals cal sumar les contractacions directes que fan les empreses i els congressistes. «Barcelona torna a ser al capdavant de les ciutats que organitzen aquest tipus d’esdeveniments», ha celebrat Casals.

Cadenes amb ocupacions mitjanes del 90%

La cadena Sercotel, per exemple, té previst superar el 90% d’ocupació mitjana entre els 10 hotels que la companyia té a Barcelona i l’àrea metropolitana, i el ritme de reserves dels últims dies fa que confiï a tenir una ocupació total entre el 26 de febrer i el 2 de març als quatre hotels que la cadena té a la ciutat.

Com passava abans de la pandèmia, sempre que hi ha un esdeveniment d’aquestes característiques i a escassos dies de la seva inauguració, alguns hotels poden arribar a multiplicar per quatre les seves tarifes respecte a la setmana posterior al Mobile, segons es pot comprovar a booking.com.

Recuperació parcial del públic xinès

L’assistència de visitants asiàtics encara no es recuperarà durant aquesta edició, malgrat que els congressistes procedents de Corea ja arriben a les taxes del 2019 i els japonesos superen l’afluència del 2022, però sense arribar a les xifres d’abans de la pandèmia. La presència de congressistes xinesos només es recupera de manera parcial, entre altres coses, a causa del retard que hi ha hagut en l’obertura de les seves fronteres després de la pandèmia.

El soci de la promotora i consultora immobiliària 3 Capital Juan Gallardo ha explicat a Efe que aquest fet tindrà un «impacte sobre la despesa mitjana i les pernoctacions dels hostes vinculats a l’MWC, perquè, junt amb els nord-americans, es tracta dels visitats més nombrosos, amb més capacitat de despesa i amb estades mitjanes més llargues».

Tot i que fa anys la demanda es repartia al llarg de la setmana del congrés, i fins i tot s’estenia al cap de setmana anterior i al posterior, en aquesta edició les reserves es concentren en els dies centrals de l’esdeveniment. Especialment, dilluns i dimarts, ja que ara el visitant mitjà té un perfil «més tècnic» i és un client més madur, que coneix la ciutat d’edicions anteriors i «optimitza la seva visita en termes de despesa i de temps», segons Gallardo.

Els apartaments també normalitzen les seves xifres

Els apartaments turístic de Barcelona tornen a recuperar la «normalitat» prepandèmica durant el Mobile, segons ha explicat a Efe el president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, amb preus similars als de la temporada alta, tot i que encara no assoleixen els de fa tres o quatre anys.

Els apartaments de Barcelona estaran al voltant del 90% d’ocupació, percentatge que els empresaris consideren un ple, ja que hi pot haver algun establiment amb una nit lliure enmig de dues reserves, que és molt difícil d’omplir.

Els propietaris d’apartaments turístics estan molt satisfets amb aquesta «tornada a la normalitat», ja que el febrer sol ser un mes de baixa ocupació, cosa que aquest any canviarà gràcies a la celebració del congrés de tecnologia mòbil la setmana que ve i de la fira audiovisual Integrated Systems Europe (ISE), que va tenir lloc a principis de mes.

Les tarifes més altes des de la prepandèmia

Notícies relacionades

Segons la promotora i consultora immobiliària 3 Capital, el producte preferit pels assistents són els hotels i apartaments cèntrics, amb preus mitjans d’uns 330 euros a hotels de quatre estrelles, que encara estan un 36% per sota del 2019, i d’uns 280 euros per als situats a l’entorn de la Fira. «Es tracta de les tarifes mitjanes més altes de manera continuada i general des de l’octubre del 2019 a Barcelona», ha explicat Gallardo.

El Mobile World Congress (MWC) preveu reunir unes 80.000 persones en la seva edició del 2023 i generar un impacte econòmic superior als 350 milions d’euros a Barcelona i a la seva zona d’influència, unes xifres considerablement superiors a les de l’any passat, però lluny encara de les d’abans de la pandèmia.