Fires i certàmens culturals

Barcelona finança 18 festes de barri amb la taxa turística

L’ajuntament destina 700.000 euros de l’impost sobre les estades turístiques per donar difusió a festivals de petit format

Parada de la Fira Modernista de l’Eixample, en una edició passada.

Parada de la Fira Modernista de l’Eixample, en una edició passada. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat 18 projectes socioculturals als barris amb el nou programa ‘Experiències de ciutat’, gestionat pel Consorci Turisme de Barcelona, amb l’objectiu de promoure’ls i donar-los més difusió. El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, i el president del Consorci de Turisme, Eduard Torres, han explicat aquest dimecres en roda de premsa el nou programa, a què destinaran 700.000 euros de l’Impost sobre les Estades Turístiques (IEET) amb un màxim de 50.000 euros per projecte.

L’import és una mica inferior als 725.000 euros que l’Institut Barcelona Esports va rebre per impulsar dues competicions esportives que es van catalogar «de gran projecció internacional»: mig milió per a la Final Master World Padel Tour, disputada al Palau Sant Jordi, i 225.000 euros per al concurs internacional de salts pel 125 aniversari del Reial Club de Polo de Barcelona.

Els 18 projectes seleccionats són iniciatives singulars organitzades per entitats arrelades al territori, que engloben activitats esportives, gastronòmiques i culturals, i que tindran lloc durant el 2023 i els primers dies del 2024. Marcé ha confiat en el progrés del programa, «perquè tingui més dotació en un futur», i ha recordat que la iniciativa desplega la mesura de govern ‘Creació de nous imaginaris i continguts per millorar la mobilitat i la sostenibilitat turística’, impulsada fa tres anys.

«Per poc que rasquem, la ciutat és capaç de generar moltes propostes d’aquesta naturalesa», ha assegurat Marcé, que veu la iniciativa com una acció de justícia amb la feina que fan els barris i els districtes. Per la seva banda, Torres ha celebrat el «paper actiu» del consorci en el programa, que ho considera una oportunitat per fer un debat més ric a Barcelona –ha dit– i explicar la ciutat d’una manera diferent.

Projectes per districtes

A Ciutat Vella, es finançaran dos projectes que «fomenten el sentiment de pertinença al barri»: el festival de Cultura Raval(s) i el BuskeRAI. Festival d’artistes del carrer. A l’Eixample les ajudes es destinen a la pròxima edició de la Fira Modernista de Barcelona.

Notícies relacionades

A Sants es promourà la mostra Sants Tradicat i la Fira Medieval; a les Corts, la 24a edició del Festival Circorts; a Sarrià, l’exposició ‘Negre: del dol a la seducció’ i la festa de Sant Martí-Jornada del vi novell a Can Calopa; i, a Gràcia, les Diades de Castellers.

D’altra banda, a Horta-Guinardó es recolzarà la cursa Cros 3 Turons-La Diablada i al pessebre vivent de la Torre del Suro; a Nou Barris la 27a edició de la jornada San Froilán, la Roquetes fashion, food & wood week, Les sopes del món i el Campament Reial; a Sant Andreu, el Jazzing Festival de Jazz i el Jazz Education Stage; i a Sant Martí, el Festival Escena Poblenou.