Fotos i classificacions

Una Mitja Marató de Barcelona 2023 de rècord reuneix més de 21.000 corredors

Els kenyans Kipkkurui, en categoria masculina, i Jepchumba, en la femenina, guanyen i rebaixen les millors marques de la prova

Una Mitja Marató de Barcelona 2023 de rècord reuneix més de 21.000 corredors

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

21.477 corredors convocats –la segona xifra més alta de la seva història–, amb un 34% de representació femenina –7.350 dones, la dada més elevada fins ara– i un terç de procedència estrangera. Amb aquestes impressionants xifres es presentava una nova edició de l’Edreams Mitja Marató de Barcelona 2023, que definitivament ha deixat en l’oblit la pandèmia i s’ha celebrat sense cap mena de restricció i en un ambient festiu que recordava la seva època d’esplendor, la que va del 2015 al 2020.

Els corredors han completat el cèntric circuit barceloní de 21,097 quilòmetres de longitud en un dia esplèndid per competir –temperatura fresca d’inici i no gaire alta al final de la vetllada i sense que el vent, variable i moderat, hi condicionés–.

Una festa atlètica a la qual s’han afegit centenars de barcelonins pels carrers per on transcorre la prova per animar els participants.

A EL PERIÓDICO t’oferirem una extensa fotogaleria que recull els millors moments de la competició esportiva i també de tots els corredors populars que s’han col·locat el dorsal al pit per disfrutar de l’ambient festiu i saludable d’una de les proves més multitudinàries de la ciutat.

A més, pots consultar aquí mateix les classificacions de cadascun dels corredors que han participat en la Mitja Marató.

Alt nivell atlètic

L’edició del 2023 ens ha deixat uns quants rècords més a nivell atlètic. Tot i que el repte era dels exigents: batre les marques aconseguides en un circuit rapidíssim en el qual s’ha baixat diverses vegades de l’hora en la categoria masculina i s’ha aconseguit dues vegades el rècord del món en la femenina –el màgic 1 hora 5 minuts i 9 segons de Florence Kiplagat el 2015–.

Per a aquesta comesa no s’ha escatimat aquesta vegada a l’hora d’utilitzar el portatalonaris –primer any que la Mitjana Marató de Barcelona es disputava amb el prestigiós segell Gold Label, que exigeix, entre altres coses, contractar més atletes de primer nivell– per presentar un cartell de luxe en la línia de sortida, situada al passeig de Pujades, a la vora de l’Arc de Triomf.

D’una banda, la dupla composta per la kenyana Joyciline Jepkosgei –guanyadora de la Marató de Londres el 2021 i de la de Nova York el 2019, amb una millor marca d’1 hora 4 minuts i 51 segons– i la bicampiona mundial de 1.500 metres, l’etíop Genzeze Dibaba –que es presentava amb una marca d’1 hora 5 minuts i 18 segons– quant a categoria femenina

En categoria masculina, el bicampió i rècord d’aquesta mateixa prova, l’etíop Haftu Teklu, que l’any passat havia deixat el crono en uns estratosfèrics 59 minuts i 6 segons i que venia aquest 2023 amb ànsies de sumar una nova victòria i rebaixar-lo encara més, com va detallar en la roda de premsa de divendres –«Soc un corredor molt més experimentat i ja em conec el circuit», que havia de fer front a uns rivals de l’entitat com el seu compatriota Birhanu Legese, guanyador de la Marató de Tòquio 2019 i 2020 amb una millor marca de 59 minuts i 20 segons la mitja marató–, i l’holandès d’origen somali Abdi Nageeye –plata en marató dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 i amb una millor marca de 59 minuts i 55 segons–.

Salta la sorpresa en homes...

Però en una prova d’aquest nivell i tenint en compte l’enorme facilitat amb què sorgeixen nous noms en el panorama atlètic africà que desafien els ja consagrats no és estrany que la notícia hagi sigut que cap dels clars favorits hagi aconseguit la victòria.

En categoria masculina finalment ha guanyat el kenyà Charles Kipkkuriu Lagat, que ha rebaixat el rècord del circuit fins a uns estratosfèrics 58 minuts i 53 segons. Pocs segons després, també baixant dels 59 minuts, ha arribat en segona posició l’etíop Birhannu Legese –58 minuts i 59 segons–. El podi l’ha tancat un altre kenyà, Solomon Kirwa, amb un crono de 59 minuts i 29 segons.

...i també en dones

Notícies relacionades

Tot i que s’esperava un duel entre Jepkosgei i Dibaba, només la primera ha presentat batalla fins a la recta de meta amb una altra contendent que figurava a les apostes però que no era màxima favorita: la seva compatriota Irene Jepchumba.

Jepchumba s’ha coronat com a vencedora de l’edició 2023 de la Mitja Marató de Barcelona batent el mític crono de Kiplagat per deixar-lo en una 1 hora, 4 minuts i 37 segons, després d’un terç final de carrera en què ha accelerat el ritme. Jekopsgei ha estat a prop d’atrapar-la, però al final s’ha quedat sense distància i ha arribat en segona posició amb 1 hora, 4 minuts i 46 segons. La tercera posició, a més d’un minut de la vencedora, ha sigut per a Catherine Reline –1 hora, 5 minuts i 39 segons––, completant un podi netament kenyà.