ENTENDRE-HI MÉS Fact check Comprova una declaració específica o un conjunt de declaracions presentades com a fets. Emet un veredicte sobre si la declaració és correcta o no.

¿De qui són els pisos de lloguer a Barcelona?

El 38,7% de les vivendes pertanyen als que només tenen un apartament per arrendar a la capital catalana, cosa que supera el percentatge dels que estan en mans de grans propietaris (36,1%)

A1-143390927.JPG

A1-143390927.JPG / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Verificat
Verificat

Verificat és una plataforma de fact-checking sense ànim de lucre a Catalunya. Ens dediquem a verificar el discurs polític i el contingut que circula a les xarxes i a l'educació per al consum crític de la informació.

ver +

A Barcelona, el 40,15% de les llars viuen de lloguer, una xifra que ascendeix fins al 65,10% al districte de Ciutat Vella. Així ho indica l’última Enquesta Sociodemogràfica de Barcelona de l’any 2020 publicada per l’ajuntament de la capital catalana, que destaca, en contraposició, que Sant Andreu (69,57%) i Horta-Guinardó (64,25%) són els districtes que concentren el percentatge de llars més gran en propietat, mentre que les Corts és la zona on més ha pujat la proporció de lloguers, amb un augment de 8,39 punts percentuals en tres anys.

L’accés a la vivenda és el quart problema més greu per als barcelonins, segons l’últim baròmetre municipal, i el debat sobre què fer amb els lloguers és un dels principals temes de conversa en l’àmbit polític i mediàtic. El parc de pisos de lloguer de Barcelona se situa en 290.416 vivendes, d’acord amb l’estimació de l’Observatori Metropolità de la Vivenda de Barcelona (O-HB), però ¿sabem qui en són els propietaris i quants apartaments acumulen?

El 36,1% dels pisos de lloguer a Barcelona pertanyen a grans propietaris, definits per la normativa estatal com aquells que tenen més de 10 vivendes de lloguer i que representen el 2,1% del total de propietaris de lloguer a la ciutat, segons una estimació del 2021 realitzada per l’Observatori Metropolitano de la Vivenda de Barcelona. L’estimació de l’observatori baixa fins al 31,9% en el cas dels grans propietaris definits segons la normativa catalana, és a dir, persones físiques amb més de 15 vivendes de lloguer o jurídiques amb més de 10.

No obstant, l’O-HB adverteix a Verificat que «aquest percentatge podria ser més elevat», ja que es desconeixen els vincles corporatius entre persones jurídiques i, a més, s’ha comptabilitzat el nombre de grans propietaris únicament en funció de les vivendes que tenen a Barcelona. És a dir, «hi pot haver més grans propietaris dels que ha identificat aquest treball a causa de la tinença d’altres vivendes fora de la ciutat», segons assenyala el seu departament de comunicació.

La fiança

L’informe de l’O-HB també ofereix dades desglossades a partir dels contractes de lloguer que tenen la fiança dipositada a l’Institut Català del Sòl (Incasòl), els quals «suposen una elevada representativitat», ja que inclouen el 69,7% de les vivendes de lloguer de Barcelona. D’acord amb aquestes xifres, la major part dels pisos de lloguer (38,7%) pertanyen a persones que només tenen un apartament de lloguer a la capital catalana, és a dir, el 79% dels propietaris.

En total, 6 de cada 10 pisos estan en mans de propietaris que tenen cinc o menys vivendes de lloguer. Les dades de l’Incasòl també assenyalen que els grans propietaris, definits segons la normativa estatal, representen el 2,1% i tenen el 29,6% dels pisos, un percentatge inferior a l’estimat per l’observatori. 

Notícies relacionades

La major part dels pisos de lloguer de Barcelona estan en mans de persones físiques (63,5%), que representen el 87,1% dels propietaris, d’acord amb les dades de l’Incasòl. Les empreses, que suposen el 7,7% dels propietaris, acumulen el 24,3% de les vivendes, i les administracions públiques engloben el 3,1% dels apartaments de lloguer de la ciutat. La resta de pisos pertanyen a comunitats de béns o propietaris (6,9%), entitats sense ànim de lucre (0,8%) i institucions religioses (0,2%).

No obstant, si tenim en compte únicament les vivendes de lloguer en mans de grans propietaris, una de cada 10 pertany a una administració pública. Els pisos que són de persones físiques baixen fins al 22,7%, mentre que les empreses, que representen pràcticament la meitat dels grans tenidors de la ciutat, acaparen el 55,9% dels domicilis de lloguer de Barcelona.