Mobilitat

L’Acco sanciona Élite Taxi per boicotejar la tornada d’Uber a Barcelona

L’Autoritat Catalana de la Competència multa amb 120.000 euros l’associació per «pràctiques agressives i actes de denigració» per evitar la tornada de la multinacional a la ciutat

L’Acco sanciona Élite Taxi per boicotejar la tornada d’Uber a Barcelona

MIQUEL VERA / ACN

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’un any de deliberacions i d’escoltar totes les parts, l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) ha decidit imposar a l’associació líder del taxi metropolità de Barcelona, Élite Taxi, una multa de 120.000 euros per haver boicotejat la tornada d’Uber a la capital catalana. El regulador va informar de l’obertura d’un expedient sancionador el 21 de gener de 2022, i ja llavors, Susanna Grau, responsable de l’àrea d’instrucció d’expedients, assegurava aquest diari que si s’iniciava el cas era perquè, com a mínim, «hi havia indicis de pràctiques que van contra la lliure competència».

Notícies relacionades

Segons l’Acco, l’actitud d’aquesta associació (i de Taxi Project 2.0, lligada a Élite a través del seu portaveu, Tito Álvarez), la seva actitud respecte al desembarcament de la multinacional, que en aquesta ocasió intentava funcionar com a plataforma de taxis, «podria constituir una conducta anticompetitiva» que inclou «pràctiques agressives i actes de denigració, incitant els taxistes associats i la resta de taxistes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a què no s’adhereixin a Uber o a donar-se de baixa del servei».

Arriba el Mobile

«El que acaba de fer l’Acco és un atac directe sense precedents a la llibertat d’expressió que es porta per bandera a Catalunya, i pel que sembla només val per a uns i per a altres no», ha lamentat Álvarez, després de conèixer la resolució, que arriba escasses setmanes abans que se celebri a Barcelona el Mobile World Congress. El 22 de febrer, de fet, els taxistes tenen previst celebrar una assemblea en què decidiran què fan respecte a la fira dels mòbils. Si es consulta l’històric d’amenaces del gremi, moltes vegades s’ha advertit amb una vaga que coincideixi amb aquest gran congrés internacional, però mai s’ha portat a terme.