Reurbanització amb discòrdia

Veïns de Sant Antoni veuen un «engany» en el projecte dels Comuns per a la ronda

La plataforma que no vol la pacificació total de l’espai creu que el pla els aïlla i passa per alt totes les seves reivindicacions

barcelona/photo_2023-01-10_12-45-46.jpg

barcelona/photo_2023-01-10_12-45-46.jpg

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Ni desitgen una ronda convertida en la macroplaça, ni que sigui un gran punt de trobada entre barris aïllat al trànsit, i encara menys que el transport públic i altres serveis no puguin accedir a la ronda de Sant Antoni, complicant –mantenen– l’accessibilitat dels veïns més grans o la càrrega i descàrrega al comerç. Això opina la Plataforma d’Afectats per la Llosa de Sant Antoni de la proposta presentada dilluns com a «definitiva» per part de la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, com a suposat resultat d’un «consens» que ells consideren «inexistent». El col·lectiu, que aglutina entitats de veïns i comerciants, veu el pla com «una presa de pèl» per part dels Comuns.

Sanz i els regidors (també de Barcelona en Comú) dels dos districtes que inclou la ronda, l’Eixample i Ciutat Vella, van anunciar a la premsa i més tard als veïns la proposta que van definir com a pactada entre totes les parts en discòrdia. La responsable d’Urbanisme va remarcar la gran afluència d’usuaris, sobretot del Raval, en tot el temps en què ha tingut ús ciutadà.

Però el disseny de reurbanització presentat, que pacificarà gairebé per complet l’espai que durant anys ha ocupat la llosa sobre la qual es va assentar el mercat provisional de Sant Antoni, i només introdueix un carril de bus de baixada en un tram, s’assembla molt més al model que sempre van defensar els Comuns i la Plataforma pro Pacificació de la ronda de Sant Antoni. Tots dos són partidaris del màxim de zona per als vianants i l’erradicació del cotxe.

D’aquesta manera, la primera plataforma, que des de fa anys qüestiona el tall total de trànsit d’aquesta part de la ronda (d’Urgell a Floridablanca) perquè creu que genera incivisme, inseguretat i un mal ús de l’espai públic, ha fet ara un comunicat públic per mostrar el seu rebuig total del pla municipal. Els socis socialistes de Colau ja van replicar el dilluns que el disseny era a anys llum de la seva posició.

«Engany» i «ideologia»

«Ens han enganyat», assenyala un portaveu a aquest diari. «S’ha decidit per ideologia i sense tenir en compte l’equilibri de ciutat. No és el negociat, sinó el que tenien previst des del primer moment, basat només en la seva ideologia», afegeix. Per això, estudien emprendre mobilitzacions.

Aquests veïns reclamaven la recuperació de les línies de bus i una ampliació de voreres, així com millor accessibilitat als domicilis amb taxi o cotxe de cara a la població de més edat dels dos barris.

En la nota, critiquen que la proposta dels Comuns «no recull cap de les demandes que ha fet una de les parts», malgrat que aquest col·lectiu ja «havia cedit» en la negociació del maig acceptant un sol carril de baixada del bus, carril de serveis, carrils bici i ampliació de les voreres per als vianants». Es queixen que al novembre l’avantprojecte va ser diferent, i ara al febrer la proposta final desatén totes les seves demandes.

Notícies relacionades

Lamenten també que en els plans no hi hagi ja carril bici, «amb el perill que implica compartir el mateix espai entre vianants, bicicletes i patins». Es mostren perplexos davant el tractament municipal del transport públic, que no es contempla com un «servei necessari» per als dos barris ni es millora.

«Ens sentim decebuts», continuen. «Tenim la sensació que el projecte de la ronda de Sant Antoni és una lluita política entre els partits que governen a l’ajuntament». «A tres mesos de les eleccions, només volent aquest projecte 10 dels 41 regidors, i no havent-hi consens amb molts veïns, entitats i associacions, el més adequat, assenyat i democràtic seria esperar a qui governi el pròxim mandat per buscar un projecte que aglutini partits i veïns», sentencien, prometent que seguiran en peu de guerra pels seus interessos.