Queixes dels grups

Enrenou a l’Ajuntament de Barcelona per tenir contractat un presumpte supremacista rus

Un interí de l’equip de llicències està vinculat a un grup extremista rus, segons denuncien els EUA

Enrenou a l’Ajuntament de Barcelona per tenir contractat un presumpte supremacista rus
1
Es llegeix en minuts

Diversos grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona com ERC, Junts i Valents han demanat al Govern municipal que investigui la vinculació i els possibles fets delictius de l’interí de l’equip de Llicències, Stanislav Txevtxuk, suposadament relacionat amb el grup extremista violent conegut com a Moviment Imperial Rus (RIM, per les seves sigles en anglès).

Segons ha avançat el ‘TOT Barcelona’, el Departament del Tresor dels Estats Units (US Department of the Treasury) va considerar Txevtxuk, el juny del 2022, partidari «clau del grup extremista violent per motius ètnics» conegut com el RIM. L’agència del Govern nord-americà va relatar llavors que Txevtxuk va viatjar als Estats Units el 2017 «amb l’objectiu d’establir connexions entre el RIM i grups nacionalistes blancs i extremistes d’extrema dreta», i va parlar en nom del grup en mítings a Europa. Els EUA recorden que el RIM va ser designat prèviament pel Departament d’Estat com «una organització terrorista global, especialment designat el 7 d’abril del 2020 per haver brindat capacitació per a actes de terrorisme».

Fonts municipals han explicat a Europa Press que aquesta persona es va incorporar a l’equip de Llicències municipal el 16 de gener a través de les borses d’interinatge de tècnic superior en Dret. Han assegurat que no els consta cap informació per part de les autoritats policials i judicials que hagi impedit «fins ara» la seva contractació, i que estan a disposició del que demanin o informin aquestes mateixes autoritats.

Petició d’investigació

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Coronas, ha dit que demanaran a recursos humans que investigui «la vinculació i possibles fets delictius», i prengui les mesures oportunes valorant si ha d’apartar o no aquesta persona del lloc de treball en qüestió, han detallat fonts de la formació. Per la seva banda, el grup municipal de Junts ha confirmat a Europa Press que portaran aquest assumpte a la comissió d’Ecologia i Urbanisme de la setmana vinent.

També Valents portarà a comissió aquest cas la setmana vinent i, en un comunicat aquest dimarts, han demanat explicacions a l’alcaldessa Ada Colau i han qüestionat que el consistori no disposi de «controls per detectar i evitar la contractació d’una persona vinculada a una organització qualificada pels EUA com a terrorista i de grup extremista violent».