Curiositats

¿Sabies que el patinet elèctric té més de 100 anys d’història?

El 1916 Arthur Hugo Cecil Gibson va inventar l’Autoped, equipat amb motor de combustió

1
Es llegeix en minuts

El patinet elèctric protagonitza aquest dimecres una controvertida política de mobilitat: entra en vigor la seva prohibició al transport públic de l’àrea de Barcelona. La proliferació d’aquest vehicle a grans ciutats com la capital catalana genera debat i s’aborda com una novetat recent, però en realitat aquest vehicle no és nou, sinó que ha tornat als carrers gràcies a la innovació tecnològica. Té més d’un segle d’història.

Notícies relacionades

El 1916 Arthur Hugo Cecil Gibson va inventar l’Autoped, un vehicle equipat amb motor de combustió de gasolina de 4 temps i 155cc. Més tard li va afegir un manillar plegable i un seient. Com que era molt costós, es va convertir en un producte de luxe poc estès. També van sorgir altres models, com l’Skootamota d’ABC. Però el cotxe i la motocicleta, més competitius, van relegar els patinets automatitzats.

Anys després, les millores tecnològiques van permetre crear nous models, com el Cushman Airborne del 1944, per exemple, utilitzat a la Segona Guerra Mundial. O el Fervepatín, que es va inventar el 1969 a Espanya. El gran canvi va arribar amb les bateries de liti inventades el 1991, que van revolucionar la indústria perquè oferien més autonomia als patinets i eren més sostenibles. El 2013 van néixer els primers models dockless, lleugers i transportables. Així és com va deixar de ser una joguina o un luxe per convertir-se en un transport urbà més. S’estima que actualment circulen més de 3 milions de patinets a Espanya.