Estratègia electoral

Colau remarca que Trias és el seu «rival principal» a les municipals

  • L’alcaldessa reforça la idea que l’exalcalde és el seu veritable contrincant a les eleccions del maig i recorda que el PSC i ERC han compartit la gestió de la ciutat amb Barcelona en Comú els últims quatre anys

Colau remarca que Trias és el seu «rival principal» a les municipals

BComú

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Menys de 24 hores després d’esmorzar amb Xavier Trias i difondre aquesta trobada, Ada Colau ha afirmat aquest dimarts que l’exalcalde té «opcions» de guanyar les municipals del 28 de maig i que és el seu «rival principal». Una tesi que tant Barcelona en Comú com Junts per Catalunya abracen des que Trias va confirmar que es presentaria a les eleccions.

En una entrevista concedida a ‘Els matins de TV-3’, Colau ha negat que pretengui apostar per una polarització entre ella i el seu antecessor, que aniria en detriment electoral de les llistes que presenten el seu soci estable –el PSC– i el seu soci extern –ERC– durant el mandat que ara conclou. Però a la mateixa entrevista ha estimulat aquesta idea de manera significativa.

L’esmorzar

Colau ha recordat que va ser Trias qui va proposar l’esmorzar d’aquest dilluns, al programa ‘Cafè d’idees’, a TVE, i ha dit que ella no té «cap problema» a trobar-se amb ell. En aquest esmorzar, ha relatat, Trias i ella van parlar essencialment del clima de «crispació» i «antipolítica»: «El que em va agradar és que tots dos havíem fet la mateixa anàlisi. No m’interessa polaritzar amb Trias, però, sí, contraposar models, i Trias representa un model contraposat al nostre».

I, en aquest punt, Colau ha fet l’abraçada de l’os als socialistes i als republicans, al donar a entendre que no representen opcions substancialment diferents de la de Barcelona en Comú: «És evident que hem compartit el gruix de les polítiques d’aquests quatre anys amb ERC i amb el PSC, tot i que ara evidentment agafaran distància».

Partits ben posicionats

Ha remarcat que Trias és el seu «rival principal» tot i que ha advertit: «No és cert que això vagi de dos candidats. Les enquestes diuen que hi ha quatre partits ben posicionats en aquestes eleccions, que tenen opcions». En definitiva, ha donat per fet que l’alcaldable de Junts té opcions de recuperar la vara de comandament municipal després de les eleccions. I, malgrat insistir que no vol polaritzar entre la seva candidatura i la de l’exconvergente, ha aprofundit aquesta estratègia.

Quant a la situació de la ciutat, Colau ha atribuït a una «tendència general» l’opinió expressada pels barcelonins al recent baròmetre municipal, al qual per primera vegada més del 50% dels enquestats van considerar que la gestió del consistori és dolenta o molt dolenta. «Sense menysprear aquesta percepció, que hem de treballar per canviar, és una tendència general. M’han retret coses de la gestió de la pandèmia que no decidia jo».

També ha parlat de com la seguretat continua sent la principal preocupació. Un aspecte, ha recordat, que gestionen els seus socis del PSC, tot i que de seguida ha afegit que això no significa que ella no es faci responsable de la situació.

Amb cotxe oficial i a peu

Notícies relacionades

Colau ha vist un altre possible motiu del desencant ciutadà en l’acumulació d’obres al carrer, que ha atribuït als retards forçats per la pandèmia: «Per aquests retards no es pot criticar els serveis municipals o a mi mateixa. S’estan fent milers de vivendes, la unió del tramvia, coses que la gent està d’acord que s’han de fer».

Ha negat ser anticotxe, arran dels projectes de la Superilla Barcelona, i ha explicat que de vegades es desplaça en un vehicle oficial i que, tot i que decideixi anar a peu, cosa que diu que intenta fer sovint, aquest cotxe la segueix de manera permanent per qüestió de seguretat.