Equipament sanitari clau

L’acord definitiu per al trasllat de l’Hospital Clínic, posposat fins al gener

  • Hospital, UB, Diputació, Generalitat i Ajuntament remarquen que en el dia d’avui encara no hi ha consens total, però veuen el pacte encarrilat

37606007 59

37606007 59 / Cesar Cid

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El gran pacte institucional per al trasllat de l’Hospital Clínic a les pistes esportives de la UB, a la Zona Universitària, està madur, però encara no preparat. El Departament de Salut de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, el gran hospital de l’Eixample i la Universitat de Barcelona coincideixen de manera unànime en un mateix pronòstic: el pacte es ratificarà en una reunió «a mitjans de gener del 2023». Una reunió feta la setmana passada va posar sobre la taula la documentació tècnica (estudis, informes...) per a l’acord base, si bé l’absència d’algunes concrecions rellevants van comportar que una part dels presents demanés una mica més de marge per tancar serrells abans de sortir a anunciar un acord tan esperat.

Entre els elements que queden per resoldre hi ha per exemple escollir quin instrument urbanístic s’utilitza per compensar la UB pels terrenys que deixaria d’utilitzar (permuta, cessió sense cost, etc.), el finançament que aporta cada administració o els serveis exactes que es queden a l’actual Clínic del carrer Villarroel. Les converses «avancen» però no hi ha encara «acord definitiu que ho incorpori tot», confirma una de les persones clau de la taula de negociació. «No podem fer-nos la foto sense haver concretat tot l’important», afegeix. «Esperem tenir-ho per al gener, hi ha bona feina», confia.

Mitja dotzena de fonts consultades per EL PERIÓDICO assenyalen que al consens encara no s’ha aconseguit, tot i que està ja molt encarrilat. No està en discussió la ubicació final a la Diagonal, que totes les institucions veuen com la millor entre les opcions possibles. El novembre del 2021, les parts van arribar a un preacord per ubicar l’hospital en aquests terrenys de la UB, territori fronterer entre Barcelona i l’Hospitalet, després del conflicte que va generar una primera proposta del Clínic per ocupar l’Escola Industrial. El nou espai estudiat és prou ampli per acollir un equipament que requereix 270.000 metres quadrats de superfície, segons les estimacions que maneja l’hospital, i permet una visió més metropolitana de la seva àrea d’influència.

Discreció «pel bé de la ciutat»

Totes les parts coincideixen, a més, en una segona premissa: discreció obligatòria. «El més adequat és que ho tanquem sense interferències, pel bé de la ciutat», diu la versió oficial que ha distribuït a la premsa el consistori. «Cal esperar fins al gener», insisteix la UB, preguntada també. Desmenteixen, així, una notícia a La Vanguardia que donava per fet el pacte institucional aquest dimarts.

L’únic polític que ha fet declaracions públiques sobre el possible acord és el líder municipal socialista, Jaume Collboni. «No és un acord que estigui rubricat, però està molt madur i a punt de sortir del forn», ha assegurat a Betevé. «Encara hem de veure alguns detalls sobre la repercussió que tindrà a l’Eixample, definir els usos que tindran els equipaments de l’actual Clínic», ha exemplificat, per posar en valor el paper de la Diputació de Barcelona, de la qual és vicepresident. També ha lloat el rol de la UB, que, junt amb la Diputació, és propietària de bona part del sòl sobre el qual s’alça l’actual hospital. «Fa temps que les institucions treballem en aquest projecte històric, que ha estat encallat més d’una dècada», ha recordat. «Em dono per satisfet si aquest mandat deixem resolt el projecte, seria una magnífica notícia per a Catalunya», ha reblat.

Vuit possibles ubicacions

Notícies relacionades

La decisió de remodelar i ampliar el Clínic la van prendre el febrer del 2021 la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació. En un primer moment es van identificar vuit espais susceptibles d’acollir l’hospital, que anaven des d’ocupar l’espai de les Germanetes del carrer de Viladomat fins al solar de Provença on s’ubicava l’antic parc de bombers de l’Eixample, sense oblidar el megalòman edifici dissenyat per al recinte de l’Escola Industrial que va desencadenar totes les alarmes de les associacions del barri davant el risc de perdre patrimoni i zona verda.

El novembre del 2021 es va definir que la ubicació prioritària serien els terrenys esportius de la UB a l’avinguda Diagonal. Des d’aleshores, la comissió de treball ha avaluat aspectes com la funcionalitat assistencial, docent i d’investigació; la titularitat patrimonial i eventuals compensacions; la modificació de la planificació urbanística actual; l’impacte mediambiental; la mobilitat i infraestructures de transport públic necessàries i la inversió i sostenibilitat econòmica.