Excés d’èxit

Barcelona tanca part del turó de la Rovira per controlar el volum de visitants

L’ajuntament ha iniciat obres de sis mesos per encerclar amb tanques el recinte arqueològic de l’entorn de la bateria antiaèria

Barcelona tanca part del turó de la Rovira per controlar el volum de visitants

EP

2
Es llegeix en minuts

 L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquesta setmana les obres per encerclar el recinte arqueològic de l’entorn de la bateria antiaèria del turó de la Rovira, al districte d’Horta-Guinardó, i poder tancar-lo per les nits per controlar la gran afluència de visitants, als quals es responsabilitza de fer malbé les restes arqueològiques i molestar el veïnat.

Els treballs tindran una durada de sis mesos i un cost d’1,6 milions d’euros, segons ha informat el consistori en una nota de premsa aquest dilluns.

L’espai patrimonial del turó de la Rovira on es conserven les restes d’una bateria antiaèria que va defensar Barcelona dels atacs de l’aviació durant la Guerra Civil i vestigis del nucli barraquista del barri de Los Cañones, que va perdurar fins a l’any 1990, es va inaugurar el 2011 i s’ha convertit en un popular mirador de Barcelona, fins al punt de morir d’èxit.

Segons explica la nota municipal, amb les obres que s’estan portant a terme s’instal·larà una tanca de dos metres d’altura que consisteix en barres massisses d’acer, de tres centímetres de diàmetre, clavades al terreny de la muntanya i també un tancament entorn de les restes de barraques del vessant sud, que són els que, a causa de la fragilitat dels materials, estan patint més danys.

Itinerari exterior

El tancament permetrà mantenir els accessos des dels diferents fronts del turó de la Rovira i crear un recorregut extern a la nova tanca que enllaça amb aquests accessos, consolidant així un anell de connexió des de fora de la tanca.

Aquest itinerari exterior estarà sempre obert, de manera independent als horaris de tancament de l’interior de l’àmbit perquè l’accessibilitat a la bateria antiaèria sigui la mateixa que l’actual, tret dels moments en què es tanquin les sis portes del recinte museogràfic.

La regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, ha assegurat que «la decisió de tirar endavant aquest tancament es fa per poder garantir la millor convivència entre un punt d’atracció històrica i paisatgística de la ciutat i els veïns i veïnes que viuen en aquesta zona de Barcelona».

Alarcón ha insistit en la importància de «preservar les restes arqueològiques del recinte museogràfic de l’entorn de la bateria antiaèria i evitar el deteriorament del patrimoni històric derivat de l’ús intensiu i al mateix temps respectar el descans dels veïns i garantir la seguretat de l’espai i el seu entorn».

La regidora també ha posat en valor la voluntat de «mantenir la permeabilitat de l’espai amb els diferents camins del turó de la Rovira, adequant un recorregut extern a la tanca que garanteixi les connexions».

Notícies relacionades

El projecte inclou també la replantació de la vegetació arbustiva i d’arbratge que pugui quedar afectada per les obres.

En paral·lel a les obres de tancament, es realitzaran treballs per donar continuïtat al recorregut del perímetre exterior de la bateria antiaèria, amb l’arranjament dels dos camins existents i la connexió amb un de nou que els connectarà entre si.