Emblemàtic millorat

Compte enrere per a la reobertura del Colmado Múrria de Barcelona: amb botiga i degustació

L’històric establiment torna després de mesos de renovació amb l’oferta de sempre més la cuina de Jordi Vilà

Joan Puig

Joan Puig / JOAN PUIG (Bcn)

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A l’agost es va abaixar temporalment la persiana d’un dels comerços emblemàtics més arrelats (i imprescindibles en termes d’identitat local) de Barcelona: el centenari Colmado Múrria de l’Eixample. Després de mesos de dol per tants negocis perduts pels efectes col·laterals de la pandèmia, hi va haver més d’un ensurt al barri. Però això de Queviures Múrria només era un ‘fins aviat’. L’històric local de Roger de Llúria amb València ha viscut uns quants mesos de posada al punt, però també d’ampliació d’horitzons: a partir de dimarts vinent tornarà amb la temptadora oferta comercial de sempre, més els plats per degustar (i per emportar) del xef Jordi Vilà una setmana després.

El local de 1898, que el 1943 va adquirir el pare de Joan Múrria, el Josep, després de separar-se del seu soci en la seva anterior etapa amb Quílez i volar per lliure, ha estat uns mesos sense activitat per reinventar-se. Cal advertir els addictes a les ‘delikatessen’ de la casa que no tenen per què preocupar-se. L’oferta continua viva –potser més en forma que mai–, però enriquida per garantir un futur tan longeu com el seu passat.

El Joan explica que el colmado en el qual ha invertit 53 dels seus 72 anys continuarà venent comestibles i begudes de qualitat (tant de proximitat com internacionals) com ha fet durant tant de temps. És més, anuncia nous formatges premiats –la seva gran passió–, entre altres productes gurmet. Però l’establiment modernista, que forma part del Catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona, i els aparadors del qual enlluernen tant barcelonins com turistes que l’han descobert en alguna guia, prepara noves sorpreses.

Taules, terrassa i reservat

L’experimentat comerciant, aliat amb el seu nou soci Ernest Pérez-Mas i sota la batuta culinària del xef Jordi Vilà (Alkimia), es prepara per a una nova etapa en què al producte per comprar i emportar s’hi afegirà el que es prepararà per menjar a la seva barra i taules. Han incorporat una moderna cuina amb forn, salamandra i fogons elèctrics, mentre que a la sala es guanyen una barra a l’esquerra, i diverses taules altes. Com a guinda, hi ha un petit reservat per a grups de fins a 10 persones on abans hi havia un petit magatzem de vins.

Quan instal·lin la terrassa (pendent dels tràmits finals), sumaran un aforament d’uns 30 comensals que podran gaudir d’un horari ampliat, de deu del matí a onze de la nit. No més, perquè el Joan vol preservar un esperit de negoci més afí al model europeu que a l’americà, emfatitza. «El més important per a mi és la dignificació del comerç», remarca. És a dir, la conciliació laboral. Per la seva banda, vol continuar al peu del canó, darrere del taulell o «assessorant» el client. Però mai darrere de la barra, que tindrà la seva pròpia dinàmica.

Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom i al capdavant també del celler Heretat Mascorrubí, ha injectat al nou projecte els recursos necessaris per «mantenir un colmado del segle XIX, actualitzat al segle XXI i on la gent vol comprar però també tenir experiències gastronòmiques», explica a aquest diari. Múrria comptava amb l’avantatge de disposar des de 1970 d’una llicència C1 que mai havia utilitzat i ara li permetrà servir àpats i begudes.

Serà una cuina amb identitat local i de territori, assegura. Les degustacions tindran servei continuat, mentre que al reservat s’hi serviran menús degustació o carta, avança. El repertori anirà d’unes mandonguilles amb sípia a un cap i pota o una ensaladilla russa amb caviar, per exemple, amb la màgia de Vilà.

Notícies relacionades

Els treballs duts a terme a l’establiment, a banda d’incorporar-hi els nous usos, han suposat petites millores a la botiga, on s’han polit fustes antigues però mantenint tots els elements protegits. Aquests dies estan en plena recta final de reformes, amb tants nervis com il·lusió, confessa el Joan.

Afegeix que iniciaran la nova etapa tancant diumenges i dilluns, però amb l’opció d’obrir (més endavant) els diumenges al matí en horari d’aperitiu. Es plantegen també la incorporació d’alguna cosa de cocteleria, segons com funcioni la cosa. De moment, els incondicionals podran fer-hi compres nadalenques a partir de la setmana vinent, i després d’uns dies de prova, la degustació estarà plenament disponible a partir de dimarts 20 de desembre.