Molèsties a Sant Martí
El ‘botellon’ que no para indigna els veïns del ‘triangle golfo’ del Poblenou
«De dimecres a diumenge continuem sense poder dormir», afirma un resident a Pere IV, que assegura que totes les mesures de l’ajuntament han sigut inútils
Afirmen que el tancament anticipat de botigues, la instal·lació de sonòmetres i el recent pas de netejar els carrers no atura el soroll
Els veïns del ‘triangle golfo’ del Poblenou –l’Ajuntament de Barcelona l’anomena ‘triangle lúdict– estan tan emprenyats o més que a la primavera i a l’estiu, en què les seves denúncies contra el soroll que viu la zona de nit la majoria dels dies a causa dels ‘botellons’ van créixer.
Organitzats a la plataforma SOS Triángulo Golfo, les seves protestes van generar respostes del consistori: va instal·lar sonòmetres, va obligar botigues a tancar més d’hora perquè els participants als ‘botellons’ no poguessin comprar-hi les seves begudes, va assegurar que imposaria multes, incloses les de més quantia, i va anunciar la presència de mediadors en aquesta part del districte de Sant Martí.
Gairebé res ha canviat, afirmen els veïns, que asseguren que les mesures no han servit per a res, tot i que d’algunes remarquen que no s’han arribat a aplicar: els mediadors, diuen, mai s’han posat en contacte amb ells.
L’hivern, de general a sergent
Ni tan sols el fred, de què s’esperava que dissuadís els ‘botellonaires’ de mantenir el seu oci al carrer, ha servit per a això. En gran part perquè el general hivern, que tantes guerres ha guanyat, ara és a Barcelona un sergent ‘chusquero’: «Si són allà asseguts en màniga curta», remarca Jero Lorenzo, educador social i membre de SOS Triángulo Golfo: «La setmana passada hi ha hagut gent gairebé cada dia. El fred ja no ens ajuda. No es pot fumar dins i cada vegada fa menys fred. De dimecres a diumenge, continuem sense poder dormir».
Lorenzo resumeix la suma de decepcions, que no en són poques. De fet, admet que alguna cosa s’ha intentat, però sense èxit. La setmana passada, en el ple del districte de Sant Martí, el seu regidor, David Escudé, va anunciar que es posava en marxa un projecte de neteja nocturna que persegueix alliberar la via de les concentracions nocturnes.
Desplaçar el problema
La previsió era que l’aigua regués la zona zero de la contaminació acústica: Pere IV entre Pamplona i Àlaba. I així s’ha fet. En diferents horaris: a les 23.30, a les 00.15, a les 01.15, a les 02.15 i a les 3.30. Divendres passat va ser el primer dia d’aplicació del pla.
«Els vam dir que agraïm la iniciativa, però que la pròxima vegada consultin aquests projectes amb els veïns, que són els que coneixen la realitat quotidiana. Perquè pensàvem que l’únic que s’aconseguiria seria desplaçar el ‘botellon’ a carrers pròxims, com així ha sigut», explica Lorenzo. Els que es veuen afectats per la regada a Pere IV se’n van als carrers de Pamplona, Pallars i Almogàvers.
L’aigua
A part de la inefectivitat, el membre de la plataforma veïnal afirma que el col·lectiu no creu que la solució sigui aquesta en temps de restriccions d’aigua: «Tot i que sigui tota freàtica, pensem que segur que es pot destinar a altres usos més urgents».
«Continuem pensant que amb prevenció tot això no faria falta. En lloc de dedicar vuit persones a la neteja dels carrers seria necessari un cotxe de la Guàrdia Urbana que requisi alcohol, multi i identifiqui el primer grup que s’assegui al carrer», adverteix.
Multes i sonòmetres
Sobre si s’han imposat multes, com va anunciar la mateixa alcaldessa, Ada Colau, en una visita a la zona, Lorenzo es mostra fastiguejat: «No volem entrar en el tema de la quantia de les multes si no s’apliquen. Perquè la majoria de les vegades, la Guàrdia Urbana no hi intervé».
També descarta que els mesuraments de so impulsats per l’ajuntament hagin servit per a alguna cosa: «Tampoc perdrem temps amb els sonòmetres. Qualsevol persona que vingui no necessita sonòmetres per veure que hi ha un problema».
Sobre el tancament anticipat de botigues per evitar l’adquisició d’alcohol i altres elements necessaris pel ‘botellon’, declara: «És un pedaç, perquè el 90% de la gent ja ve amb el seu alcohol de fora.» I conclou: «No estem millor que a l’estiu. I com que hi ha permissivitat, cada vegada hi ha més gent. I tot i que fos la mateixa o un 10% menys seria igual d’insostenible».
Gentrificació
Enrique Castro està bastant fart de la situació, o això indica el seu to al parlar del tema. No només perquè creu que els problemes no han minvat des d’estiu, quan els va relatar en un diari: «El tema del soroll està igual. Per mi, dimecres ha baixat una mica, però de dijous a diumenge, igual».
A més, Castro ha topat ara amb un altre obstacle: ahir va rebre un burofax de la propietat de la vivenda que lloga, i en la qual resideix amb la seva dona i la seva filla, a Pere IV: «Me n’he d’anar del pis el 28 de febrer. Hauran passat 20 anys i sis dies des que vaig arribar».
Preus a l’alça
«És una zona molt atractiva», afegeix. Fa poc va morir una veïna del carrer de Pujades: «En dues setmanes el pis estava llogat per 1.600 euros mensuals. La pregunta ja no és per què posen aquests preus. La pregunta és qui pot pagar-los». Castro intentarà evitar la sortida, perquè tot i que existeixi el problema la seva família no vol canviar de zona: «L’escola de la nena ens agrada molt, i ella va néixer aquí». I ell porta aquí 20 anys, insisteix.
Per a Jero Lorenzo, que adverteix que el de Castro no és l’únic cas, el que està passant és que al soroll del ‘botellon’ s’hi suma ara la gentrificació. Que en lloc de solucionar els problemes als veïns se’ls vol fer fora, i buscar algú que es queixi menys, és a dir, turistes i, en general, gent que pagui més que els que avui són en aquests edificis.
Els socis del govern
Notícies relacionadesLorenzo té una altra queixa. Fa poc Poblenou en Comú va fer un comunicat solidaritzant-se amb els veïns. «I ho agraïm. L’altre soci del govern, el PSC, no ha dit ni piu». Però la declaració de Poblenou a Comú incorpora un element que ha emprenyat una mica més els veïns. Proposa un «espai continuat de seguiment conjunt» que incorpori els residents, els empresaris de l’oci, el districte, els mossos i la Guàrdia Urbana.
«Això ja existeix, es diu taula de convivència. La penúltima es va celebrar al març i, tot i que la següent tocava abans de Setmana Santa, es va fer fa 15 dies. Els acords del març no es van complir mai», lamenta Lorenzo, que relata que per primera vegada tenen una cita amb el PSC, encara sense data. A l’espera de canvis que no arriben, els ànims dels veïns del ‘triangle golfo’ viuen en un emprenyament permanent. I el ‘botellon’ no s’atura.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nou recurs tàctic del barça La hipnòtica trampa de Flick
- Fons europeus Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials
- Una generació de vidre de ferro
- Consum d’electricitat La producció rècord dels pantans que guarden energia cobreix les renovables
- La tromba a l’aeroport del Prat nega les pistes, la T1 i el pàrquing