Prevenció

Cinc consells per evitar víctimes en incendis domèstics

A Barcelona es registren cada dia tres focs en domicilis

Cinc consells per evitar víctimes en incendis domèstics

ACN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Instal·lar un detector de fum

Els Bombers de l’Ajuntament de Barcelona aconsellen la instal·lació d’aquests senzills aparells, que costen entre 10 i 20 euros i no requereixen instal·lació, perquè avisen que s’ha declarat un incendi en un domicili abans que sigui massa tard. Els focs més perillosos tenen lloc de nit perquè les famílies no se n’adonen a temps que el foc s’ha començat a propagar i es multiplica així el risc de morir atrapat per les flames o intoxicat pel fum. El detector de fum emet un so acústic que avisa la família. No s’ha d’instal·lar a la cuina sinó a prop de les habitacions.

No sobrecarregar els endolls

Una de les causes més freqüents d’incendis domèstics es deu a la sobrecàrrega d’un endoll amb regletes o lladres als quals es connecten aparells elèctrics d’alt consum: com un radiador o un patinet elèctric. L’excés de demanda elèctrica provoca que s’escalfin els aparells excessivament i pot acabar havent-hi un curtcircuit. Sovint les famílies aprofiten la franja nocturna per recarregar aparells, i això comporta més risc ja que, novament, l’existència del foc es podria detectar massa tard.

No perdre de vista el foc

Malgrat que pot resultar el consell més evident, aquestes distraccions continuen provocant incendis. Quan es cuina no s’ha d’apartar la vista dels fogons. Pel mateix motiu, tampoc s’ha de deixar encesa cap flama d’espelma o brases d’una xemeneia abans d’anar al llit. Els conductes d’extracció de fums de la cuina, a més, s’han de mantenir nets i revisar-los periòdicament. No fer-ho implica que s’incrementi el risc que el greix acumulat s’acabi incendiant. Aquesta és també una de les causes d’incendi més freqüents als restaurants.

S’ha de tenir cura amb les cortines i les estufes

Les cortines s’han de mantenir allunyades d’estufes catalítiques o artefactes que escalfen amb flama viva. També s’haurien d’allunyar dels endolls, sobretot si estan sobrecarregats. Aquesta mesura s’ha de prendre, sobretot, perquè les cortines són elements que, a l’entrar en contacte directe amb les primeres flames, poden ajudar a propagar-les ràpidament per tota la casa. Pel mateix motiu s’ha d’evitar deixar coixins o mantes a prop o a sobre d’estufes i endolls on s’estan carregant aparells elèctrics.

Què fer en cas d’incendi

En cas que les flames ja s’hagin propagat, s’ha de trucar al 112. Si es pot sortir al carrer en condicions de seguretat, s’ha de fer tancant sempre es que pugui totes les portes abans d’abandonar el domicili per evitar que el fum inundi espais comunitaris. En cas contrari, els bombers aconsellen confinar-se en una habitació amb finestra exterior, tancar la porta i esperar el rescat dels equips d’emergència. Moltes víctimes mortals es produeixen per intoxicació a l’intentar fugir a l’exterior a través d’una escala inundada de fum.

Temes:

Bombers