Topada a la UPF

Colau justifica que es negués a respondre a l’estudiant que li va preguntar per la seva vestimenta

  • «Em va saber greu contestar amb contundència a qui menys s’ho mereixia», confessa l’alcaldessa, que al·lega que no es pregunta als seus antecessors sobre com vesteixen

Colau justifica que es negués a respondre a l’estudiant que li va preguntar per la seva vestimenta

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha referit a la topada que va protagonitzar el mes passat en un acte amb estudiants de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, quan va fer plorar una jove que li va preguntar sobre la seva manera de vestir. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Colau ha assegurat que li «va saber greu contestar amb contundència a qui menys s’ho mereixia». No obstant, la regidora ha justificat que etzibés a l’alumna que no li contestaria perquè li ha molestat que l’hagin preguntat sobre aquesta qüestió en altres ocasions.

«Són tants anys que m’han dit que si vesteixo bé o malament, que si hauria de canviar de roba, que si em compro roba o no, que com em pentino, que si m’engreixo... Això no passa amb els alcaldes anteriors», ha emfatitzat Colau. La regidora dels comuns ha dit que entén que s’examini el seu abillament pel fet d’ocupar un càrrec públic rellevant. «Represento tota una ciutat, i que hi hagi un cert pes estètic entra dins dels temes legítims. Però una cosa és que es plantegi des de la sororitat i des de l’anàlisi col·lectiva i una altra és tenir senyors que utilitzin això perquè et sentis insegura i intrusa», ha oposat.

En la mateixa entrevista, Colau ha assegurat que s’ha sentit qüestionada «des del primer moment» pel mer fet de ser dona i ocupar l’Alcaldia de Barcelona. Ha assenyalat que ho ha notat «de vegades de manera explícita, per comentaris grollers, sobretot de polítics de dreta, com que hauria de ser hostessa o venedora de peix, i d’altres de manera implícita, en gestos entre línies».

L’alcaldessa ha afirmat haver sentit «la incomoditat de senyors de la Fira, el Consorci de la Zona Franca o el Port». «No estan acostumats a veure que a l’alcaldia no hi hagués algú que no coneguessin, de qui no tinguessin el telèfon i li poguessin trucar a tota hora», ha recalcat.

Vida privada i bisexualitat

Colau ha opinat que, en el seu cas, s’ha «fiscalitzat absolutament tot de l’esfera privada». L’alcaldessa ha defensat que, anys enrere, revelés que és bisexual en una entrevista al programa ‘Sálvame’, de Telecinco. «¿Per què carall no puc parlar de les meves nòvies?», s’ha preguntat Colau, que ha considerat «rellevant» que exposi la seva condició sexual clarament.

Notícies relacionades

«Ho havia viscut amb molta naturalitat amb el meu entorn, però després d’explicar-ho vaig veure com d’important era fer-ho: moltes dones m’han parat pel carrer i m’han donat les gràcies per dir-ho. Que un referent polític ho expliqui amb naturalitat els dona força», ha comentat.

D’altra banda, Colau ha advocat per impartir «formació específica» per combatre les agressions sexuals. En paral·lel, ha destacat que, en les primeres juntes de seguretat a les quals va assistir com a alcaldessa, «tot eren homes» excepte ella. «Al cap d’unes quantes reunions, vaig veure que no hi havia cap dada de violència masclista als indicadors de seguretat de la ciutat. Ara hi ha indicadors i protocols específics. Queda molt per fer, però ara s’estan produint coses que abans eren impensables», ha observat.