Descoordinació

Els hospitals s’ofereixen a Trànsit per frenar els accidents de patinet

El Servei Català de Trànsit ha elaborat peces informatives sobre aquest vehicle elèctric per a les xerrades d’educació viària d’escoles

Els hospitals s’ofereixen a Trànsit per frenar els accidents de patinet

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts

Els metges catalans estan en alerta per la gran quantitat de lesions que atenen a causa d’accidents de patinets elèctrics i, com ha explicat EL PERIÓDICO, han recopilat molta informació en els últims anys. Malgrat tot, els hospitals i els responsables de seguretat viària encara no han compartit la informació de la qual disposen per frenar aquests incidents.

El Servei Català de Trànsit disposa de les dades sobre accidents de patinets elèctrics. I són per preocupar-se. La policia local de diferents municipis els fan arribar la seva preocupació per la proliferació d’aquest mitjà de transport i els demanen campanyes de control i educatives dirigides tant als conductors de patinets com als que porten vehicles de motor perquè siguin respectuosos amb els primers.

Anna Pintó, subdirectora general de Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit, assegura que fa uns mesos es van elaborar unes peces informatives en les quals s’aborda el fenomen dels patinets perquè els agents de Mossos d’Esquadra i de policies locals puguin mostrar-les a les escoles quan imparteixen educació viària. Unes xerrades que abans es feien puntualment, però que a partir del 2023 es consolidaran a les escoles.

Descoordinació

Però mentre les campanyes informatives específiques ja estan en marxa, hi ha una cosa que els organismes públics encara no han fet: parlar amb els hospitals. «Ningú de l’Administració ens ha preguntat per la informació que tenim», protesta Anna Carreras, traumatòloga de l’Hospital Clínic. Des de l’Hospital del Mar es queixen del mateix: «No han contactat amb nosaltres», es lamenta el traumatòleg Albert Alier. Per la seva banda, Montse Bernabeu, codirectora de l’Institut Guttmann, és molt crítica sobre aquesta absència de diàleg. «No ens han fet cap consulta i aquest any hem rebut un munt de pacients per accident de patinet. Ja va sent hora que ens truquin. Si els interessa resoldre-ho, que creïn un grup de treball. És el moment de recollir informació», assegura.

Notícies relacionades

Anna Pintó reconeix la falta de comunicació amb el sector mèdic. «Encara no s’ha parlat amb els hospitals», admet. I ho justifica amb el fet que l’auge dels patinets –i dels accidents que provoquen– és un fenomen recent. «Tot és molt nou», argumenta. Tan nou que fins i tot el Ministeri de Sanitat assegura que no té informació sobre l’augment d’accidents de patinets elèctrics a Espanya i, davant la petició de dades, els deriven al Ministeri de l’Interior, que és qui recopila els accidents de trànsit.

L’auge del patinet va més de pressa que les polítiques públiques. «S’ha desenvolupat una indústria que va més avançada que la prevenció; l’Administració va amb retard», lamenta Alier. Beatriz Castaño, psiquiatra de l’Institut Guttmann, admet que els professionals de sanitat s’han conscienciat que tenen un problema sobre la taula. «I l’Administració també n’ha de ser conscient», conclou.