Protestes i denúncies

El rumb convuls de les mesures antisoroll de Barcelona

  • Les estratègies de l’ajuntament contra la molèstia afronten la lentitud de la burocràcia, el malestar dels veïns que exigeixen més contundència i l’oposició dels hotelers

El rumb convuls de les mesures antisoroll de Barcelona

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les protestes contra el soroll nocturn en diferents barris de Barcelona després de l’aturada a causa de la pandèmia van precedir les temptatives de l’ajuntament per contenir una molèstia aferrada a la ciutat, capaç ara de causar prou malestar per congregar veïns per manifestar-se i exigir canvis. Després d’instal·lar sonòmetres en 11 punts crítics per excés de bullici, el govern local va promulgar a l’agost que s’avancés el tancament de restaurants, locals d’oci i supermercats en carrers de Ciutat Vella, de l’Eixample i del Poblenou. Però les limitacions no han sigut suficients per sufocar les reclamacions veïnals perquè el seu descans no sigui pertorbat. Al seu torn, les mesures han irritat el Gremi de Restauració, molest una altra vegada amb l’executiu de l’alcaldessa Ada Colau: odia les reduccions horàries i preveu recórrer-les. 

Prenent el testimoni de les mobilitzacions de fa mesos, les queixes es van revifar a finals d’octubre. Una nova concentració al carrer Enric Granados va precedir l’ordre que les terrasses que abunden en la via es retiressin una hora abans de l’habitual, un compromís del consistori que es va demorar en els tràmits. Al seu torn, els afectats de l’anomenat Triangle Golf –on la gresca fora dels locals d’oci del Poblenou s’allarga de matinada– es van plantar dimecres davant la seu del districte de Sant Martí. Van declarar que estaven farts de «promeses incomplertes» en una convocatòria en què va aparèixer un grup vinculat a Vox i va acabar expulsat.

El malestar en diferents punts de la ciutat ha fet cristal·litzar la Xarxa Veïnal Contra el Soroll. La plataforma planeja organitzar una protesta a la plaça Sant Jaume, davant de l’ajuntament, similar a la que va fer que al juny confluïssin moviments sorgits per tota la ciutat.

¿De quina manera intenta pal·liar Barcelona la contaminació acústica des de l’estiu? Aquestes són les mesures promogudes fins ara i així han progressat en diferents districtes i barris.

Ciutat Vella

És on es preveu que les condicions als horaris s’extenguin més. Aquesta setmana ha entrat en vigor la prohibició que els súpers de 10 vies del districte estiguin oberts entre les 10 de la nit i les 7 del matí. S’imposa a 43 comerços dels carrers Ferlandina, Joaquín Costa, Paloma, Tigre, Guifré, Peu de la Creu, Carme, Escudellers, Nou de Sant Francesc i Nou de Zurbano. Així es pretén posar límit al ‘botellon’. 

Al seu torn, l’ajuntament ha aprovat ampliar l’horari en què no es permet circular en ‘skate’ a la plaça dels Àngels i carrers adjacents, davant del Macba, un lloc emblemàtic per aquest esport urbà. La modificació encara no s’ha establert. Un cop venci el termini per apel·lar-la, la pràctica s’impedirà durant dues hores més al matí, de manera que quedarà prohibit de les 10 de la nit fins a les 9 del matí.

A part, falta avançar el tancament dels locals dels carrers Joaquín Costa i Escudellers i de les places George Orwell i dels Àngels. L’hostaleria haurà de tancar a les dues de la matinada, una hora abans que ara, i les terrasses s’hauran de desmuntar a les 11 de la nit. Encara no s’ha implantat, a l’espera que finalitzi el període per presentar-hi al·legacions i que es resolguin. El districte defensa que ha sigut minuciós al comprovar on es produeix un excés de soroll abans de canviar els horaris. Justifica que han de procurar que l’activitat comercial no empipi els veïns a la nit.  

Eixample

La recepta contra el bullici nocturn al districte més poblat es monopolitza a Enric Granados, on ha sorgit un moviment veïnal actiu contra el soroll i la massificació de les terrasses. S’estima que en aquell carrer viuen 1.695 i, al seu torn, s’acumulen 1.324 cadires al llarg dels seus 1.200 metres. Després d’un procés burocràtic lent, les taules s’han de plegar a les 11 de la nit entre setmana i a mitjanit els divendres i dissabtes. Les restriccions també s’han ampliat a les places del Sol i de la Revolució, a Gràcia.  

L’horari ha reobert les friccions entre l’executiu de l’alcaldessa Ada Colau i el Gremi de Restauració, que va anunciar que acudiria als jutjats i al Síndic de Greuges per impedir que els horaris es retallin a la ciutat arran del cas d’Enric Granados. A finals d’octubre, els hotelers del carrer acumulaven 92 expedients oberts per incomplir presumptament les llicències per instal·lar terrasses. 

Poblenou

Notícies relacionades

L’enuig dels veïns del Triangle Golf entorn del carrer Pere IV ha tornat a deixar patent aquesta setmana que, davant les propostes per atenuar-los, els problemes continuen. Davant les crítiques, l’ajuntament assenyala que les restriccions horàries en bars i comerços de 24 hores són vigents des de finals de setembre.

Aquell mes, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va presumir que «les coses estan canviant i s’estan modificant comportaments» en l’entorn, cansat pel batibull que importuna el veïnat a deshores. El regidor va assenyalar llavors que les solucions estaven, com a mínim, encarrilades. En canvi, la plataforma SOS Triángulo Golfo atribueix inacció al govern local. Replica que els ‘botellons’ i la gresca en ple carrer continuen turmentant els residents del Poblenou.