Balanç de la patronal

Les terrasses amb plataforma a la calçada agafen impuls a Barcelona

  • Després de mesos de retard en la tramitació de les llicències, les instal·lacions definitives comencen a guanyar terreny i rellevar als lletjos muntatges provisionals de formigó. S’han col·locat gairebé un centenar i n’hi ha 310 en fabricació

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Les previsions de l’Ajuntament de Barcelona d’haver rellevat a finals d’estiu les lletges terrasses provisionals instal·lades a la calçada de forma extraordinària durant la pandèmia per altres de ‘disseny’ estan lluny d’haver-se complert. Les barreres New Jersey segueixen instal·lades a tot arreu a molts barris davant la lentitud administrativa i la complexitat a resoldre les gairebé 2.800 peticions de consolidació (incloent-hi les de vorera). Però la notícia esperançadora per al sector de la restauració és que aquest mes l’operació sembla haver cobrat impuls: fins ara hi ha gairebé cent plataformes homologades instal·lades i 310 més ja estan en procés de fabricació. Les 404 signifiquen un total de 1.500 taules. La patronal espera que el primer trimestre del 2023 pugui completar-se la substitució.

Es pot recordar que el setembre passat amb prou feines de n’havia instal·lat una trentena, com va informar aquest diari. L’encallament obeïa a diverses circumstàncies, començant pels retards en la tramitació de llicències definitives i per la denegació massiva de sol·licituds, amb set de cada deu tombades per diferents motius, i la consegüent allau de recursos. A més, la seva fabricació una vegada les quatre empreses autoritzades reben la comanda comporta entre quatre i sis setmanes. Per si no fos prou, els costos han crescut fins a una mitja de 2.500 a 2.700 euros per taula, sense comptar les jardineres, fet que no està a l’abast de tots els operadors ni amb subvencions.

Però el Gremi de Restauració de Barcelona ha volgut escenificar aquest dijous l’avenç dels relleus. In situ, en una terrassa del Poble-sec, ha actualitzat les dades i mostrat el procés d’instal·lació. Les New Jersey i els pivots provisionals, el gris i el groc, van desapareixent per donar pas a les estructures homologades realitzades amb fusta, metall o formigó en funció de l’empresa fabricant. Per al seu director, Roger Pallarols, ha explicat que la xifra d’instal·lacions augmentarà substancialment en les pròximes setmanes, en la mesura que finalitzin les tramitacions, com està previst en poques setmanes.

Districtes destacats

La patronal està «satisfeta» d’aquesta acceleració i destaca especialment el cas de Sants-Montjuïc, amb 29 ja de col·locades i 49 en fabricació, un districte on per l’estretor de moltes voreres molts establiments no havien pogut comptar amb vetllador històricament. Destaca també el cas de Sarrià-Sant Gervasi, amb un total de 71. En volum (amb un total de 100) els supera l’Eixample, tot i que percentualment signifiquen menys davant la gran quantitat de negocis i terrasses que aglutina aquest districte per les seves dimensions i centralitat. A la cua hi ha Sant Andreu, Horta-Guinardó, Nou Barris i, tancant la llista, Ciutat Vella amb només dos, districte on es deneguen la pràctica totalitat de les peticions.

Quant a taules, la majoria de les aprovades fins ara consten de tres taules (131), seguides per les de quatre (118), les de dos (65), les de cinc (32) i les de sis (46).

Notícies relacionades

Pallarols ha destacat que després de l’estiu la majoria de districtes han «intensificat» els tràmits d’expedients i atorgament de llicències i ha reclamat al consistori que mantinguin el ritme per arribar al més aviat possible al final del procés a la ciutat.

El representant de la patronal també ha anunciat que demanaran formalment a l’ajuntament una nova convocatòria per a subvencions per arribar als tres milions d’euros (ampliables a 4,5) pactats. El termini va finalitzar el maig passat però, pel que sembla, «molts restauradors van creure per error» que abans de demanar les ajudes havien d’obtenir la llicència. D’aquesta manera, no la van sol·licitar i la partida no es va esgotar.