Reparació

El mamut de la Ciutadella recupera tota la trompa i la cua

L’escultura gegant és un reclam fotogràfic per a diverses generacions de barcelonins i turistes

El mamut de la Ciutadella recupera tota la trompa i la cua

ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El mamut del parc de la Ciutadella torna a lluir de cap a peus. Literalment. La coneguda escultura gegant havia perdut l’extrem de la trompa i un tros de la cua, potser per vandalisme o potser a causa de l’ús intensiu com a escenari fotogràfic per als barcelonins i els turistes de totes les edats i procedències.

Una reparació municipal ha revertit la doble amputació d’aquesta icona, que no cridava gaire l’atenció però que deteriorava un paisatge de la ciutat molt estimat. Donat que els trossos despresos de l’animal han desaparegut, els especialistes contractats han hagut de modelar reproduccions dels elements originals.

De passada, la restauració parcial ha inclòs una neteja general de la pell d’aquest mamífer extingit i ha arreglat fissures i forats als ullals de fals ivori.

La intervenció, pilotada per la Direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, ha costat 5.200 euros. Es va acabar aquest octubre, després d’unes setmanes de tanques al voltant del mamut. La distància que imposava la tanca no ha impedit, però, que el vell mamut continués sent objecte de peregrinació diària.

Únic en la seva espècie

Notícies relacionades

Aquest mamut va ser l’única escultura que va prosperar d’un conjunt de 12 recreacions d’animals del passat a escala real, impulsada per Norbert Font i Sagués a principis del segle passat.

Dels 11 companys no nats, tanmateix, han arribat als nostres dies algunes de les maquetes: es tracta de mitja dotzena de dinosaures que haguessin convertit la Ciutadella en el millor decorat per a ‘Jurassic Park’. Tant la del mamut com les dels dinosaures les guarda a les seves vitrines originals el Museu Martorell, immers en una ambiciosa remodelació.

Temes:

Patrimoni