La conseqüència

Com Manuel Valls pot donar el ‘novè’ regidor al PSC a Barcelona

Després de l’adeu de Luz Guilarte, Fernando Carrera, número 9 de la llista de l’ex primer ministre francès el 2019 i avui assessor dels socialistes, pot escollir si es converteix en regidor de Ciutadans, de Valents, no adscrit o si no accepta la plaça

Com Manuel Valls pot donar el ‘novè’ regidor al PSC a Barcelona

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La inesperada crisi interna del grup de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona s’ha carregat aquest dilluns la seva presidenta, Luz Guilarte, que de fet va ser destituïda com a tal pels dos altres regidors del grup, Paco Sierra i Noemí Martín, en una votació que es va produir fa una setmana exacta i que va ser acceptada com a legal i vinculant dijous per la secretaria del consistori.

El culebró pot acabar engrossint les files del PSC amb un nou regidor que al seu dia va estar a la llista de Manuel Valls el 2019. No és que sigui molt fàcil explicar-ho sense oferir alguns detalls prèviament.

Guilarte s’ha acomiadat aquest dilluns, anunciant que deixa l’ajuntament i la política. No serà candidata en les eleccions municipals del maig del 2023. La seva sortida implica l’entrada d’una altra persona, la següent de la llista, que és Fernando Carrera. Carrera era el número nou de la llista de Barcelona pel Canvi, que l’ex primer ministre francès Manuel Valls va encapçalar i que va acabar obtenint sis regidors. Tres d’aquestes places van servir a Valls per permetre a Ada Colau repetir com a alcaldessa malgrat haver perdut les eleccions davant el cap de llista d’ERC, Ernest Maragall.

Una llista esqueixada

Es dona la circumstància que Carrera és avui assessor del PSC i adjunt a la primera secretaria dels socialistes a Ciutat Vella. Perquè el cas és que la vida és una cosa que va passant mentre aquella candidatura de Valls es va esqueixant. Tot just començar el mandat, Ciutadans i Valls van triar camins diferents. Els primers van muntar un grup amb quatre regidors i el nom del partit, amb Guilarte com a presidenta. Valls i Eva Parera es van quedar en el de Barcelona pel Canvi, avui feu de Parera amb la denominació Valents.

A mig mandat. Marilén Barceló va deixar el de Ciutadans i va esdevenir regidora no adscrita, perquè el consistori no li va permetre ingressar en el de Valents, al qual recolza en cada votació i del qual oficiosament és representant.

 Les quatre opcions

Carrera té ara quatre opcions. Una és no acceptar convertir-se en regidor, renunciar a la plaça. Una altra és acceptar-la com a nou regidor de Ciutadans. També pot convertir-se en nou regidor de Valents. Finalment, pot ser regidor no adscrit i votar al costat del PSC, com Barceló fa amb Valents.

Notícies relacionades

Sent assessor del PSC i alt càrrec territorial del partit a Barcelona, seria estrany que ara representés Valents o Ciutadans, i no sorprendria tant que recolzés els seus companys actuals. Fonts socialistes afirmen que no saben per ara quin serà el desenllaç i que la posició que prengui Carrera serà «una decisió personal».

Si renuncia, la següent de la llista és Julia Barea, consellera municipal de Ciutadans.