Balanç policial de les festes

Batlle veu interès a «enfonsar» Barcelona pels aldarulls de la Mercè

  • Torna a criticar els mitjans de comunicació per la cobertura dels fets en què va morir un jove i afirma que hi ha grups que busquen esfondrar la reputació de la ciutat

Batlle veu interès a «enfonsar» Barcelona pels aldarulls de la Mercè

Guillem Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha tornat a abordar aquest dimecres els successos ocorreguts després d’un dels concerts de la passada edició de la Mercè, en què un jove va morir apunyalat a la plaça Espanya i, gairebé dues hores més tard, unes 400 persones van perpetrar destrosses al pròxim carrer de la Creu Coberta. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha comparegut en la comissió municipal de Presidència del consistori i ha conclòs que el balanç dels dispositius policials de les últimes festes majors és «positiu en general», si bé ha definit com a «molt greus» els actes vandàlics ocorreguts la nit del 25 de setembre.

De tota manera, el regidor ha opinat que els incidents s’han magnificat. En aquest sentit, ha carregat contra mitjans de comunicació –no n’ha citat cap, si bé ha matisat després que es referia a «tertúlies i mentides premeditades»– i altres grups, sense especificar a qui es referia.

«Hi ha hagut una utilització del greu incident per part de mitjans i per part d’interessos que tenen per objectiu enfonsar la reputació de Barcelona», ha assegurat Batlle. «És una cosa que el govern municipal no ha de permetre i expressem que els grups de l’oposició no han de voler», ha advertit, abans de reblar amb una nova crítica a part de la cobertura informativa dels aldarulls, que abunden en la sensació d’inseguretat a Barcelona que es constata en diferents sondejos d’opinió. «Una moto cremada és una moto cremada i és un fet greu, però la repetició de 40 vegades de la mateixa imatge no significa que es cremessin 40 motos», ha afirmat.

Notícies relacionades

Bona part dels rivals del bipartit de comuns i el PSC ha retret els discursos contradictoris que l’alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcaldia, Jaume Colboni, van protagonitzar després dels incidents. Al seu torn, han recriminat les crítiques del regidor a la premsa i l’han acusat de pretendre relativitzar els incidents. En la seva compareixença, Batlle ha afirmat que els aldarulls al voltant de la plaça Espanya es van saldar amb set motos cremades, sis contenidors incendiats, un comerç destrossat i danys en altres establiments de la Creu Coberta. El regidor no s’ha referit al jove mort per una ganivetada al mateix entorn. El govern municipal va considerar que l’homicidi no tenia relació amb la festa major.

Batlle ha negat que l’executiu municipal relativitzi els saquejos del mes passat. En tot cas, ha tornat a remarcar que la magnitud dels successos van ser menors en comparació amb els de la Mercè del 2021. Llavors, els ‘botellons’ massius que es van organitzar a l’avinguda Maria Cristina es van tancar amb destrosses en edificis de la Fira de Barcelona i diverses botigues de Sants. A més, més d’una desena de persones van resultar ferides per apunyalament, si bé cap va morir. «No vull minimitzar-los i no tenen res a veure amb els incidents de l’any passat», ha conclòs el regidor.