Factura energètica

Barcelona retalla una hora diària de llums de Nadal per estalviar electricitat

Les bombetes s’apagaran a les 22 h de dilluns a dijous i una hora més tard els divendres i dissabtes

Barcelona retalla una hora diària de llums de Nadal per estalviar electricitat

Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts

Els llums de Nadal brillaran menys hores aquest any a Barcelona. L’ajuntament de la capital catalana ha anunciat aquest dilluns que escurça l’horari d’encesa per contenir la factura elèctrica, que serà previsiblement més alta que els anys anteriors per l’encariment de l’energia. A més, com va avançar EL PERIÓDICO aquest dilluns, el muntatge i els materials de la decoració nadalenca també s’han encarit aquesta temporada a causa de la inflació generalitzada.

El consistori ha donat a conèixer els nous horaris dels llums de Nadal en un comunicat aquest dimarts. Aquest any l’enllumenat festiu s’apagarà a les 22 h de dilluns a dijous i una hora més tard els divendres i dissabtes. El dia de l’estrena, el 24 de novembre, s’encendran una hora més tard del normal (18.30 h) en una cerimònia a Nou Barris. Hi haurà també dos dies excepcionals, la nit de Cap d’Any i la nit de Reis, que tindran il·luminació fins a la una de la matinada.

Amb el nou horari, les hores totals d’il·luminació durant la campanya comercial de Nadal baixaran de les 259 dels anys anteriors a 217 d’aquest any. Es tracta, doncs, d’una reducció de 42 hores en un període de gairebé dos mesos. L’últim dia de llums oberts serà el 6 de gener.

Així queden els horaris dels llums nadalencs el 2022

  • De diumenge a dijous: de 17.30 a 22 hores.

  • Divendres i dissabte: de 17.30 a 23 hores.

  • El 31 de desembre i el 5 de gener: de 17.30 a 01.00 hores.

  • El dia inicial, 24 de novembre: de 18.30 hores a 24 hores.

La regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín, ha defensat que es mantingui la tradició decorativa per recolzar les vendes del comerç de proximitat, «un dels que més estan patint la crisi econòmica». Tot i així, considera «essencial prendre mesures d’estalvi en l’enllumenat nadalenc» per la crisi energètica que ha causat la guerra a Ucraïna. La mesura s’aprovarà de manera oficial aquest dijous en comissió de govern. El consistori no descarta, tanmateix, que els horaris o el calendari puguin canviar si administracions superiors ho imposen, per exemple amb un nou paquet de retallades de la despesa energètica per part del Govern estatal.

Notícies relacionades

El consistori destaca que la mesura ha sigut «plenament acordada amb les patronals del comerç i la restauració» i que els dissenys són de consum eficient. El 100% de bombetes són de tipus led en els ornaments que gestiona directament l’Ajuntament i ho seran «en pràcticament la totalitat» de les propostes que encarreguin pel seu compte les associacions comercials de la ciutat. Entre l’enllumenat que impulsa el consistori, la subvenció als llums que lloguen els botiguers i la factura elèctrica, l’Ajuntament de Barcelona preveu una inversió de prop de 2,3 milions d’euros en l’enllumenat festiu dels carrers.

Mapa de carrers il·luminats

Al següent mapa poden consultar-se tots els trams de carrer amb il·luminació gestionada pel consistori. Han sigut ja adjudicats tots els lots, a excepció de la recuperació dels dissenys ‘Estels de Nadal’ de l’era Trias que ha quedat deserta. En paral·lel, es manté el contracte de tres anys per a la il·luminació de plaça Catalunya, Aragó i la Gran Via que es va estrenar l’any passat i que firma el dissenyador Antoni Arola. També s’il·luminen mercats de barri i diverses vies en obres, per compensar el seu impacte en els comerços: plaça Urquinaona, Paral·lel i Via Laietana.

Temes:

Nadal