Decoració festiva

La inflació encareix els llums de Nadal als carrers de Barcelona

La pujada general de preus també repercuteix en la pròxima instal·lació dels ornaments a les vies comercials de la ciutat

La inflació encareix els llums de Nadal als carrers de Barcelona

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’estesa de cables per penjar la decoració nadalenca ja pot veure’s a diversos carrers i places destacades de Barcelona, com el passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya o el Paral·lel. I aquest any l’esforç que requereix l’enllumenat festiu serà superior: engalanar Barcelona amb llums serà més car aquest Nadal. La inflació ha provocat que s’encareixi el pressupost per penjar la il·luminació als passejos on es concentren botigues a la ciutat, explica el vicepresident de Barcelona Comerç, Pròsper Puig. «El preu ha pujat per la instal·lació dels llums perquè els instal·ladors hi han repercutit un increment del 6%, cosa que entra dins dels marges habituals de la pujada de preus actual», avalua el dirigent de l’entitat comercial.

L’Ajuntament de Barcelona corrobora que l’encariment generalitzat s’ha contagiat també a la inversió en l’enllumenat nadalenc de les vies comercials. El consistori constata que «la majoria» dels projectes de decoració que les organitzacions gremials han presentat a la convocatòria de subvencions per compensar els establiments en el pagament de cara a la pròxima campanya de vendes de Nadal plasmen «un import una mica més elevat» que altres anys

Davant el pronòstic dels comerciants, el govern de l’alcaldessa Ada Colau ha reforçat la partida amb què finança fins al 75% dels llums de Nadal als negocis. El bipartit de comuns i el PSC va aprovar al setembre destinar 50.000 euros més als auxilis per sufragar part dels ornaments nadalencs. La dotació total s’ha ampliat a 850.000 euros. 

L’executiu municipal comenta que l’increment s’ha acordat per «donar resposta a totes les sol·licituds presentades que compleixen amb els requisits» per rebre com més aportació millor. «En comptes de fer un prorrateig de la quantitat que tenia prevista, l’ajuntament la incrementa per donar satisfacció al 100% a les peticions», valora Puig.  

Més cost per a l’ajuntament

Al seu torn, bona part dels lots en què l’ajuntament divideix l’adjudicació per col·locar els ornaments lluminosos també auguren un cost més alt que en el concurs de l’any passat. El pressupost creix en 41.322 euros respecte a la previsió del 2021 en el capítol de llums per fomentar el comerç de barri. Augmenta en 28.256 euros en el paquet que agrupa els districtes de Sant Martí, Sant Andreu, Horta-Guinardó i Gràcia. I s’eleva a 18.732 euros més a Ciutat Vella; 14.179 euros més a l’Eixample; 4.132 euros més en zones amb obres de llarga durada; i 826 euros més a Trinitat Vella i el Raval.

Tot i que també trasllueix en l’increment, el govern local de Barcelona afirma que la inflació «no és el factor principal» que explica l’evolució dels imports. L’executiu comenta que hi influeix més l’expansió dels llums a nous carrers en obres i els que es despleguen per promoure el comerç de barri. S’hi incorporen gairebé una vintena de vies. A part, alguns eixos comercials s’han adherit aquesta vegada a la planificació que l’ajuntament dissenya als districtes de Sant Martí, Sant Andreu, Horta-Guinardó, Gràcia, Eixample i Ciutat Vella, cosa que el consistori indica que també ha fet variar els imports a l’alça.

Sense ofertes per a uns llums de l’era Trias

En tot cas, l’ajuntament apunta que estudia dotar-se d’un pla per reduir la despesa energètica de l’enllumenat nadalenc en les pròximes festes. Qüestió a part és que l’única adjudicació que ha quedat deserta en el concurs és la que es refereix a les figures d’‘Els estels de Nadal’, que es va veure per primera vegada el 2014, sota el mandat de Xavier Trias, i que el govern d’Ada Colau va recuperar a partir del 2020. El consistori comenta que no ha rebut cap oferta aquesta vegada i ara estudia què fer.

Dues vies de finançament

Les entitats comercials disposen de dues vies a Barcelona per alleugerir la factura dels adorns de Nadal: d’una banda, sumar-se al desplegament de decoració que organitza l’ajuntament i, d’una altra, muntar-les per compte propi i aspirar després a ingressar una subvenció municipal. Tant en un cas com en un altre, el consistori es compromet a assumir tres quartes parts de la quantia.   

Notícies relacionades

La factura elèctrica per ara no espanta els botiguers. Barcelona Comerç indica que la superfície engalanada amb els ornaments no es reduirà la pròxima campanya de Nadal ni tampoc es restringiran els horaris en què els llums s’encenguin. «Cap entitat comercial ha renunciat a la il·luminació per l’encariment de la llum», assegura Puig. El govern local confirma que no ha detectat «cap variació substancial» quan el nombre d’instàncies rebudes per accedir a les ajudes.    

Tot i que garanteix que els llums s’encendran sense que es percebi cap retallada, Barcelona Comerç reconeix que la pujada del cost de l’electricitat inquieta els negocis. «Ens preocupa molt. Segurament, és la qüestió més important que pot posar ara en perill l’activitat econòmica», intueix Puig.