ENTREVISTA

L’alcalde de Kíiv a Barcelona: «Si algú creu que aquesta guerra no el concerneix, s’equivoca»

  • Vitali Klitxkó, abans de ser alcalde de Kíiv i de governar una ciutat que viu assetjada per l’Exèrcit rus, va ser campió del món dels pesos pesants. Fa més de dos metres i quan pujava al ring era més conegut com a ‘Doctor punys de ferro’. El mentó d’un mite de la boxa com Lennox Lewis va comprovar per què. Divendres va firmar un conveni amb Ada Colau perquè la seva ciutat i Barcelona estrenyin vincles que permetin que Ucraïna torni a viure en pau. S’ha mostrat somrient i pròxim durant la trobada que ha mantingut amb EL PERIÓDICO, però ferm en l’avís que l’amenaça de Rússia també sobrevola Espanya.

L’alcalde de Kíiv a Barcelona: «Si algú creu que aquesta guerra no el concerneix, s’equivoca»

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

– Passejant per Barcelona, ¿té la sensació que la gent d’aquí és conscient del que passa a Ucraïna? Avui era el dia de Barcelona. La seva festa és molt important. És dissabte i fa bon temps. En aquestes condicions, a vostès els és molt difícil imaginar què està passant a Ucraïna. Però és que fins i tot a Kíiv (una ciutat on ara el setge de l’Exèrcit rus es nota menys que en mesos anteriors) és difícil d’imaginar que a pocs quilòmetres s’està desencadenant un infern tremend, que hi ha batalles i explosions que estan matant persones. 

–¿Tem que la gent comenci a cansar-se de la informació que arriba d’Ucraïna? Sisplau, no s’oblidin del que està passant a Ucraïna. Perquè, tot i que desaparegui de les televisions de tot el món, el risc per a tothom no és tan lluny. Pot afectar-nos a tots. Sisplau, recordin que no només estem defensant els nostres valors, sinó que també estem defensant els valors de la Unió Europea. Rússia destrueix totes les normes internacionals, tots els acords internacionals. El que estan fent a Ucraïna va en contra de totes les lleis internacionals. 

–¿Visites com la seva poden servir per conscienciar? La meva visita és per conscienciar i per donar les gràcies pel suport que estem rebent. I també per dir que la clau de la pau a Europa, perquè acabi aquesta guerra que no té cap sentit, és que estiguem units. Nosaltres mai havíem imaginat que Rússia començaria una guerra contra nosaltres. I si algú creu que aquesta guerra no el concerneix, s’equivoca. L’afecta. Hi ha una crisi energètica a Europa a causa d’aquesta guerra. Hi ha inflació. Aquesta guerra està tenint un gran impacte. No lluitem només per les nostres famílies, també lluitem per vostès. Hem de fer el que puguem per aturar aquesta guerra. Com més aviat millor. 

–¿Existeix risc d’atac nuclear? Tenim cinc plantes nuclears i una les més grans és a Zaporíjia. Si hi hagués una explosió, serà una tragèdia més greu que la de Txernòbil. I si els russos utilitzen armes nuclears serà un desastre per al món sencer. ¿Per quina raó? ¿Per què Ucraïna vol ser independent?

–¿Tan difícil els resultava crerure que a Ucraïna es pogués viure una guerra com aquesta? Ningú ho podia imaginar. Ningú. Ningú podia creure que en l’actualitat, en la nostra civilització, passaria això. No era acceptable per a la gent normal. ¿Vol la meva opinió personal?

–Sisplau... Putin no està bé. Una persona sana mai prendria la decisió de començar una guerra al mig d’Europa en els temps actuals. 

-¿Els mitjans de comunicació han de ser més respectuosos amb la guerra o més explícits? Cal mostrar el que passa, que és una gran tragèdia.

–Com a alcalde, ¿què és el pitjor que la seva ciutat estigui sent atacada? Els russos poden destruir edificis a la nostra ciutat. N’han destruït més de 600 a Kíiv i 200 eren de vivendes. Han matat més de 100 persones i 4 nens. Cada segon vivim amb el risc de ser atacats. Per això hem d’aturar aquesta guerra i viure en pau. Putin no vol aturar-la. Ell parla del compromís amb la recerca d’una solució, però cedir una part d’Ucraïna no és la solució. La guerra no s’acabarà fins que l’últim soldat rus surti d’Ucraïna.

–Putin es prepara per enviar més soldats... ¿Tenen por? [Somriu abans de respondre.] Putin ja ha enviat milers i milers de soldats. Però el resultat de la guerra no dependrà de la quantitat de soldats que enviï. Dependrà de l’esperit, de l’esperança. Els soldats ucraïnesos lluiten per defensar la seva família i els seus fills, mentre que els soldats russos lluiten pels seus diners. El que necessitem és que ens enviïn més armes. Per protegir la seguretat d’Europa.

Notícies relacionades

–¿La seva carrera, plena d’èxits internacionals com a boxejador, l’ha ajudat en el repte de ser alcalde d’una ciutat en guerra? He intentat atraure més atenció mediàtica i política. Utilitzar el meu estatus de celebritat en benefici del meu país. Físicament, mentalment, espiritualment, les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, faig el que puc per protegir els meus ciutadans.

–Barcelona l’espera l’any que ve perquè Kíiv serà convidada d’honor per les Festes de la Mercè... Estic molt content d’agermanar aquestes dues ciutats, d’haver estat aquí i de la trobada amb Ada Colau. Gràcies, Espanya; gràcies Barcelona, per acollir els refugiats, per enviar suport. Mai oblidarem els nostres veritables amics.