Discurs a Mèxic

Nuria Marín: «La política ha de reduir els nivells tòxics de testosterona»

  • La presidenta de la Diputació de Barcelona desgrana la seva experiència en un fòrum iberoamericà d’alcaldesses

Nuria Marín: «La política ha de reduir els nivells tòxics de testosterona»

DIPUTACIÓ DE BARCELONA

3
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, encapçala la delegació catalana que ha viatjat aquesta setmana a Mèxic DF per participar en el I Fòrum d’Alcaldesses i Electes Iberoamericanes. Es tracta d’una trobada auspiciada per la institució barcelonina i les corporacions municipals de Montevideo, Bogotà i Mèxic DF i que visibilitza el desembarcament femení en la primera divisió de la política llatina, fins ara molt masculinitzada. L’anècdota del viatge ha sigut el terratrèmol d’aquest dijous, que va obligar a desallotjar tots els hotels de la ciutat amfitriona.

Marín, que ja va intervenir en l’inici de fòrum, pronunciava aquest divendres el seu principal discurs en l’acte de clausura. En aquest va retratar la situació de la dona en la societat catalana i en particular en l’àmbit polític, on suposadament la seva presència està més consolidada. Malgrat el camí fet, ha advertit les seves homòlogues d’Amèrica Central i del Sud, la dinàmica política encara està viciada: «Tants segles de patriarcat han omplert la política d’un excés de testosterona».

Ha advertit que «és absolutament imprescindible reduir aquests nivells tòxics de testosterona» i ha posat com a exemple «l’ardor bèl·lic que sacseja ara Europa». Marín va advertir que «l’agenda del lideratge feminista progressista va més enllà dels percentatges paritaris» i que inclou una mirada i uns valors diferents per transformar la societat. «Empoderar-nos, consolidar el nostre lideratge en els governs contribueix a la pau, a un món menys marcat per una competitivitat exagerada», va afirmar. Així, ha reivindicat «més diàleg i menys combat». «El fracàs del patriarcat per abordar els reptes crucials per al futur del planeta, per aconseguir una societat global veritablement justa, equitativa i sostenible, resulta clamorós».

L’equitat a Catalunya

L’equitat a CatalunyaEn el pla personal, va admetre que la seva experiència particular és «positiva» ja que entre la seva alcaldia i la de la capital, també encapçalada per una dona (Ada Colau), governen «gairebé dos milions de persones». És més, va recordar que «gairebé la meitat de la població de tot Catalunya té una dona dirigint el seu ajuntament». Ada Colau també va participar en aquesta sessió de la trobada, tot i que de manera virtual a través de videoconferència. La vigília van parlar també l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que a més llegeix aquest divendres el manifest final del fòrum.

La visibilitat més gran de les dones en política no s’ha contagiat encara a l’economia, ha lamentat l’edil de l’Hospitalet. I és que només l’11% de la inversió europea en capital risc es dirigeix a projectes liderats per dones tot i que hi hagi estudis que auguren un 14% més de possibilitats d’èxit a les ‘start-ups’ d’emprenedores. La bretxa salarial mitjana és encara del 20% entre els homes i les dones de Catalunya, que es dispara a més al 34,7% en entorns socials vulnerables.

Marroc i Corea

Notícies relacionades

Marroc i CoreaLa Diputació de Barcelona ja va impulsar fa uns mesos una trobada telemàtica amb alcaldesses del Marroc, a través d’una línia d’actuació específica per cultivar les relacions internacionals de les alcaldies barcelonines. Al país veí han arribat al poder tres dones fa poc a tres places clau: l’alcaldia de les tres ciutats més importants, Casablanca, Rabat i Marràqueix. Durant l’intercanvi d’experiències realitzat, van explicar la majoria de les dones electes al Marroc no repeteixen candidatura a causa d’una certa «violència política» que els dificulta molt la seva tasca, per exemple a través de pressions i actituds patriarcals.

La pròxima cita internacional serà l’octubre, quan la corporació provincial viatjarà a Corea per participar en una assemblea mundial de ciutats.