Edifici icònic

La Sagrada Família culminarà les torres dels evangelistes el 2023

Els quatre cimboris seran els punts més alts de la basílica després del dedicat a la Verge, acabat al desembre, i el consagrat a Jesús, previst per al 2026

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’una aturada de visites i, per tant, d’ingressos i, en conseqüència, de la construcció de la Sagrada Família per efecte de la pandèmia, el temple de Gaudí mira el futur amb cert optimisme després d’un 2022 en què les xifres, totes, han fet un gir i s’albira una certa normalitat a l’horitzó. Els seus responsables encara no s’atreveixen a donar data de finalització total de la basílica, la del 2026 va deixar de ser possible amb la covid, però sí que han anunciat aquest dijous que el 2023 les quatre torres dels evangelistes seran una realitat. A finals d’aquest any es culminaran la de Lluc i la de Marc, i per al següent la previsió és acabar la de Joan i la de Mateu. 

El temple no ha recuperat encara les entrades prepandèmiques (4,7 milions de visitants el 2019), però sí que ha superat les previsions del 2022. L’any en curs s’esperava arribar als 1,6 milions. Finalment seran, si tot funciona com fins ara, 3,4 milions. Els ingressos també han crescut, de manera que s’espera arribar als 87 milions d’euros aquest 2022 i ingressar-ne 102 el 2023 (els mateixos que el 2019). Tot i així la normalitat absoluta no espera la basílica assolir-la fins al 2024, serà llavors quan els seus responsables s’atreviran a donar una nova data de finalització de la construcció. 

Notícies relacionades

Amb la torre de Maria (138 metres) il·luminada des del desembre passat, amb benedicció papal inclosa, i els quatre terminals dels evangelistes (135 metres) coronats cadascun amb la simbologia del tetramorfs que els identifica (l’àngel per a Mateu, el lleó per a Marc, el toro per a Lluc i l’àguila per a Joan), el sostre de la Sagrada Família estarà gairebé a punt a falta d’acabar d’aixecar el que serà el punt més alt del temple: la torre de Jesús, que tindrà 172,5 metres, però que tampoc té data d’acabament, tot i que la mirada està posada al final del 2025 o 2026, però és més una il·lusió i una intenció que una afirmació.

Durant la jornada de portes obertes que la basílica celebra cada Mercè, es podran veure les escultures dels tetramorfs realitzades per l’artista Xavier Medina Campeny, un conjunt de 4,5 metres format pel símbol de cadascun dels quatre deixebles de Jesús i un llibre que representa l’Evangeli.