Edifici icònic

La Sagrada Família es fixa culminar la torre de Jesús entre el 2025 i el 2026

El cimbori, de 172,5 metres, serà el punt més alt de Barcelona, però abans de la seva coronació s’acabaran, el 2023, els quatre terminals dels evangelistes

La Sagrada Família es fixa culminar la torre de Jesús entre el 2025 i el 2026

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d’una aturada de visites i, per tant, d’ingressos i, en conseqüència, de la construcció de la Sagrada Família per efecte de la pandèmia, el temple de Gaudí mira el futur amb cert optimisme després d’un 2022 en què les xifres, totes, han fet un gir i s’albira una certa normalitat a l’horitzó. Els seus responsables encara no s’atreveixen a donar data de finalització total de la basílica, la del 2026 va deixar de ser possible amb la covid, però sí que han anunciat aquest dijous que aquell any o abans, el 2025, la torre de Jesús, el punt més alt del temple i de la ciutat, amb permís de la torre de comunicacions de Collserola, serà una realitat. O aquesta és la voluntat: «La il·lusió és que es pugui coronar la creu en l’aniversari de la mort d’Antoni Gaudí i la celebració de Barcelona Capital Mundial de l’Arquitectura», ha afirmat Jordí Faulí, arquitecte de la basílica. Quan estigui acabada arribarà als 172,5 metres d’altura i comptarà amb una creu de 17 metres de ceràmica blanca esmaltada al seu cim. 

Notícies relacionades

Abans, el 2023, es posarà l’última pedra de les quatre torres dels evangelistes. A finals d’aquest any es culminaran la de Lluc i la de Marc, i per al següent la previsió és acabar la de Joan i la de Mateu. Els quatre terminals coronats cada un amb la simbologia del tetramorfs que els identifica (l’àngel per a Mateu, el lleó per a Marc, el toro per a Lluc i l’àguila per a Joan) realitzats per l’escultor Xavier Medina Campeny i amb una altura final de 135 metres. Així, amb la torre de Maria (138 metres) il·luminada des del desembre passat, amb benedicció papal inclosa, els cinc cimboris acabats el 2023 i la previsió d’acabar la de Jesús el 2026, la basílica donarà per construïdes les sis torres centrals que Gaudí va projectar per al temple. 

Visites i ingressos

Les bones notícies arriben amb la recuperació després de la debacle que va suposar la parada de l’activitat a què va obligar la covid. Les xifres prepandèmiques (4,7 milions de visitants el 2019) encara no s’han recuperat, però sí que s’han superat les previsions del 2022. L’any en curs s’esperava arribar als 1,6 milions de visites, però finalment seran, si tot funciona com fins a la data, 3,4 milions. Els ingressos també han crescut, de manera que s’espera arribar als 87 milions d’euros aquest 2022 i ingressar-ne 102 el 2023 (els mateixos que el 2019). Tot i així la normalitat absoluta no espera la basílica assolir-la fins al 2024, serà llavors quan els seus responsables s’atreviran a donar una nova data de finalització de la construcció.