Investigació en marxa

El tiroteig mortal a la Mina, una discussió familiar per un aparcament

  • El sospitós ha fugit amb la seva família després de disparar presumptament un cosí que li recriminava que estigués rellogant il·legalment places per als cotxes

  • Els veïns denuncien que el presumpte autor del crim havia sembrat el pànic en la comunitat, fins al punt d’expulsar per amenaces quatre famílies

El tiroteig mortal a la Mina, una discussió familiar per un aparcament

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra coneixen la identitat del principal sospitós que aquest dilluns a la tarda va començar a disparar contra un home al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, segons les fonts policials consultades per EL PERIÓDICO. També saben que la víctima i l’agressor es coneixien i que van entaular una virulenta discussió que va acabar de la pitjor manera: a trets. Els fets van passar cap a les 20.00 hores.

Segons els veïns de la Mina consultats per aquest diari, víctima i agressor es coneixien perquè són cosins. Tots dos tenen la mateixa edat, uns quaranta anys. El presumpte autor material dels fets residia a la finca del carrer de Rosalía de Castro, on els fets van passar just al costat. És un edifici de vivendes de protecció oficial on va ser reallotjat junt amb altres famílies fa poc més d’una dècada. Per totes aquestes, coincidir amb ell ha sigut des d’aleshores un malson.

Pànic a l’escala

«Tenia tota la comunitat aterrida. Ha fet fora quatre famílies amenaçant-les de mort. A un li va posar un ganivet al coll al coincidir amb ell en un ascensor i li va ordenar abandonar el seu domicili. Ha trencat la porta de l’entrada, la de l’habitació dels quadros elèctrics, les bústies i s’havia apropiat del terrat: només ell tenia les claus de l’espai comunitari i la resta no podien pujar a un lloc que havia convertit en un corral amb gallines o ànecs», revelen alguns dels afectats, que preguen que no consti en cap cas la seva identitat per por de represàlies.

El sospitós, junt amb la seva família, va fugir de casa a la nit després de matar presumptament el seu cosí. La seva marxa, malgrat que es deu a una tragèdia com el crim que va sobresaltar el veïnat, ha permès que molts dels veïns que temien trobar-se’l cada matí a l’escala, disposat a cridar-los per qualsevol imprevist, respirin alleujats. A més de sembrar el pànic al bloc sencer, es servia de la seva capacitat d’intimidació per llogar il·legalment espais lliures del garatge. No és que fos propietari de les places, sinó que se n’havia apoderat i imposava un pagament a qui volgués ocupar-les, afirmen les mateixes fonts. Dos joves van topar precisament aquest dilluns amb les exigències del veí. Aquest va ser l’inici de la discussió.

La discussió i el sogre

Els nois volien disposar d’estacionament, però el presumpte assassí els va instar que el retribuïssin perquè els deixés accedir al pàrquing. Els nois es van negar a pagar-li. Segons el relat d’una font, un dels joves va mirar de resoldre la disputa per la plaça de garatge recorrent al seu sogre, al seu torn cosí del presumpte agressor.

Indignat pel relat del seu gendre, el familiar comú va buscar el seu parent i s’hi va encarar. La discussió, crispada, es va produir al mig del carrer i els contendents es van proferir amenaces, expliquen al barri. Abans de rebre els trets, la víctima va marxar, però va tornar instants més tard on havia trobat el seu cosí. Va ser en aquell moment quan el presumpte homicida va treure una arma i va disparar el seu familiar, que va quedar estès a la vorera, envoltat d’un bassal de sang, tal com mostra un vídeo que circula al veïnat.

La víctima va ser traslladada encara amb vida al Centre d’Atenció Primària (CAP) més pròxim, però va morir a causa de la gravetat de les ferides. Els testimonis presencials asseguren haver sentit tres detonacions i que els trets del sospitós van encertar l’abdomen del mort. Aquest dimarts al matí, al costat del portal d’entrada a la finca 12-14, s’observaven els cercles de guix amb què la policia científica, durant la seva inspecció tècnica policial, va marcar els indicis del crim i els casquets de bala recuperats.

L’alcaldessa demana més policia

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs respon que a la Policia Local no li consta oficialment el nom del presumpte homicida, ja que la investigació es troba sota secret de sumari i en mans dels agents del grup d’homicidis de la Regió Policial Metropolitana Nord dels Mossos, fet que no aclareix si figuren denúncies contra el presumpte agressor. El cas no serà fàcil de resoldre, perquè per als policies no està resultant fàcil trobar persones disposades a declarar per temor que se sàpiga al veïnat que han col·laborat amb la policia.

D’altra banda, l’alcaldessa, Filo Cañete, ha demanat aquest dimarts al Departament d’Interior que augmenti la dotació de Mossos destinada a la comissaria de la Mina. És una reclamació habitual quan algun aldarull altera la vida del barri, un dels més pobres de l’entorn de Barcelona. El consistori ha demanat així mateix a Interior que avanci la junta de seguretat local de Sant Adrià, prevista per al 3 d’octubre.