Festa major

La Mercè celebra la seva edició més romana

La festa major s’omplirà de música, cine, dansa i titelles provinents de la capital italiana, la ciutat convidada d’aquest any

La Mercè celebra la seva edició més romana

Ferran Sendra

3
Es llegeix en minuts

Roma és aquest any la ciutat convidada a la festa major de Barcelona, que se celebra del 23 al 26 de setembre. Així, la Mercè s’omplirà de cultura i talent romà amb propostes relacionades amb la capital italiana al festival Mercè Arts de Carrer, en el Mercè Música, al Barcelona Acció Musical, al Festival Pirotècnic Internacional, a la Filmoteca i en una plaça de la Mercè convertida en un cine a l’aire lliure. 

Cine italià 

La capital italiana és una de les ciutats que més ha retratat el cine i, alhora, és un gran centre de producció cinematogràfica en el qual no són pocs els grans directors i directores que han creat obres mestres. De manera que el setè art serà protagonista d’algunes de les sessions de cine programades durant la festa major: divendres, 23 de setembre, a la plaça de la Mercè s’homenatjarà el compositor de bandes sonores Ennio Morricone amb Le Muse, una orquestra de cambra italiana formada per dones i un únic home; dissabte, 24 de setembre, en col·laboració amb la Casa del Cine de Roma, es podran veure ‘Roma’ de Federico Fellini i diumenge, 25, ‘La gran bellesa’ de Paolo Sorrentino. A la Filmoteca de Catalunya hi haurà també projeccions italianes.

Música a la romana

Els grans i petits concerts són algunes de les activitats més icòniques de la festa major. Entre les nombroses actuacions previstes, a l’avinguda de la Catedral s’oferirà un concert d’Alessandro Mannarino. ‘Live 2022’, intèrpret molt conegut a Itàlia que tocarà en directe a Barcelona. També celebrarà concert Vinicio Capossela, un dels grans del folk i la cançó italiana, que repassarà els seus èxits en un gran espectacle titulat ‘Round one thirty five-30 years of personal’. La festa musical italiana continuarà al Teatre Grec de Montjuïc, que Rachele Andrioli omplirà amb veus femenines en l’espectacle ‘Cor a cor’. 

Mina, la gran i mítica veu de la cançó italiana, dedicarà aquest any el concert que cada Mercè ofereix a la plaça Major de Nou Barris la Orquestra Simfònica Vozes, els joves que integren la formació estaran acompanyats per Marta Valero, una mezzosoprano que no només cultiva el repertori operístic més clàssic, sinó que també s’ha endinsat en el repertori. En un format més íntim, els jardins del Doctor Pla i Armengol seran l’escenari d’un concert del músic italià Paolo Angeli, que, en el seu últim treball, ‘Rade’, porta el folk al registre contemporani combinant-lo amb sons electrònics, amb jazz i postrock, entre altres ritmes.

Dansa i arts de carrer amb accent italià

El Mercè Arts de Carrer, el gran festival dedicat al circ, les propostes teatrals i la dansa en les seves formes més diverses, programarà ‘If you were a man’, una coreografia de Mauro Astolfi que posa en escena a quatre ballarins de la companyia italiana Spellbound Contemporary Ballet i que ens parla de l’escolta i els silencis. Del mateix coreògraf, la companyia ofereix també ‘A better place’, que es podrà veure al parc de la Ciutadella. Al mateix parc es realitzarà el taller de ‘pizzica’, una dansa tradicional italiana de la família de la tarantel·la, titulat ‘La ronda di Pizzica’. 

Notícies relacionades

Encara dins del paraigua del MAC Festival, es podrà disfrutar d’una divertida proposta musical protagonitzada per Marlon Banda: ‘Marlon Banda Show’, en el qual la música, el teatre i l’humor es barregen en una festa del ritme i la irreverència. I l’Orquestrina Caramelle muntarà un espectacle titulat ‘Arrivederci Roma’, en el qual la cantant Francesca Frigeri, acompanyada d’un violinista i un acordionista, repassarà alguns dels temes més populars de la música italiana. Però si la tradició escènica italiana té un nom, és el de la ‘commedia dell’arte’, d’aquesta tradició beu el Teatre San Carlino, que oferirà l’espectacle ‘Pulcinella in favola’, arrelat en la millor tradició del teatre napolità.

Però la presència de Roma s’estendrà fins al cel amb el festival pirotècnic que es podrà seguir des de l’espigó del Gas de la platja de la Barceloneta i que, aquest any, compta amb la participació d’una empresa pirotècnica romana.

Temes:

La Mercè