Uns 200.000 euros

Detingut per robar jubilats en caixers de Barcelona

El presumpte autor, que ha ingressat a la presó, hauria estafat un centenar de víctimes a qui hauria sostret al voltant de 200.000 euros

Detingut per robar jubilats en caixers de Barcelona

MOSSOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Agents dels Mossos van detenir el 29 d’agost un home de 36 anys per robar persones grans en caixers automàtics. El detingut, que ha ingressat a la presó, hauria estafat un centenar de persones, a qui hauria sostret prop de 200.000 euros.

La investigació es va iniciar durant la segona meitat de l’any 2021 quan els mossos van constatar un augment significatiu de la tipologia delictiva ‘scalping’ en tota l’àrea metropolitana de Barcelona i amb un increment substancial de denúncies durant el 2022. Aquesta estafa consisteix a detectar les persones –habitualment persones grans– que treuen diners del caixer automàtic i esperar que marquin el seu número PIN per després abordar-lo i extreure’n l’efectiu.

El número secret

En aquest cas, el detingut sempre utilitzava el mateix mètode a l’hora de cometre els fets: es desplaçava fins a les entitats bancàries en patinet elèctric i s’ocultava el rostre mitjançant una mascareta, ulleres de sol, gorres i barrets. Una vegada al banc, s’oferia a ajudar persones d’edat avançada que es trobaven fent operacions als caixers. Mentre els ajudava, aprofitava per sostreure l’activador que utilitzaven, ja fos la targeta o una llibreta bancària, i després visualitzava com els clients teclejaven el número secret. Posteriorment, el detingut feia reintegraments fraudulents en caixers o compres en comerços.

Les víctimes, vulnerables

L’autor aprofitava la vulnerabilitat de les víctimes per raó d’edat i per la seva manca de coneixements relacionats amb els dispositius informàtics. A més, en la majoria dels casos, les dates en què consumava els fets coincidien amb les del cobrament mensual de les pensions, fet que provoca un greuge econòmic molt important a les víctimes, ja que les extraccions fraudulentes en gairebé tots els fets superava els 1.000 euros.

Notícies relacionades

Arran de les nombroses denúncies rebudes –fins i tot de fets perpetrats en caixers automàtics de València–, la consulta de càmeres de seguretat i les gestions d’investigació fetes; els mossos van identificar i van localitzar el presumpte autor. A partir d’aquí, van iniciar un seguiment durant diversos dies on van constatar el seu alt nivell de vida, fent ús de vehicles de luxe i pernoctant a diversos hotels d’alta categoria.

Després del seu últim fet consumat, els mossos van establir un dispositiu policial el 29 d’agost a Barcelona i Badalona per detenir el presumpte autor dels fets. Després de la detenció, els investigadors van centrar els seus esforços a localitzar més víctimes potencials d’aquests fets, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè denunciessin les estafes sofertes.