Claus

Les 4 condicions de Xavier Trias per ser candidat de Junts

  • L’exalcalde demana al seu partit llibertat per afrontar una contesa electoral que ja no esperava tornar a lliurar

Xavier Trias, avui, durant una entrevista concedida a l’Agència EFE.

Xavier Trias, avui, durant una entrevista concedida a l’Agència EFE. / EFE / TONI ALBIR (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’exalcalde barceloní Xavier Trias es perfila com el candidat més probable de Junts per Catalunya per a les eleccions municipals del 2023. Ell mateix ha reconegut en diverses ocasions que no esperava haver de batallar una altra vegada per la vara de la capital catalana, als 76 anys i després d’un mandat a l’alcaldia i tres a l’oposició municipal. Tanmateix, la renúncia inesperada d’Elsa Artadi al maig i els sondejos preliminars de Junts han portat el nom de Trias de nou a encapçalar les travesses d’alcaldables.

Notícies relacionades

I Xavier Trias ha respost a la crida a files del seu partit, però amb condicions. Tal com confirmen a EL PERIÓDICO diverses fonts i ha donat a entendre el mateix Trias en diverses entrevistes recents, el preu que ha de pagar Junts és concedir al candidat molta més llibertat de moviment de l’habitual en política municipal. Abans, durant i després de les eleccions de maig.

 Aquestes són les quatre principals peticions de Trias a Junts per tornar al número u de la papereta.

Llibertat per decidir la llista

L’exalcalde vol tenir mans lliures per elegir qui l’acompanya en l’aventura. Com ja va remarcar en públic després de la dimissió d’Artadi, té plena confiança en els actuals regidors Jordi Martí Galbis i Neus Munté. Ha sonat també el nom del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, però ara perd força al tenir millors perspectives financeres el departament que dirigeix a la Generalitat.

Ni soroll ni ruptures


Trias ha deixat clar al seu partit, en públic i en privat, que vol «ordre». És a dir, que no hagi de respondre sobre política catalana i enfrontaments interns a Junts mentre lluita per l’alcaldia aquest 2023. Aquesta tardor, que és quan ha de fer el pas endavant de manera oficial, l’ordre es tradueix en la continuïtat del bipartit ERC-Junts al Govern. Si els dos socis trenquen i hi ha tempesta, Trias no es presentaria.

Pactes i coalicions a convenir, també amb el PSC

La llibertat de maniobra que demana Xavier Trias no acaba el dia de les eleccions, sinó que s’allarga com a mínim fins al dia de la investidura. I és que l’exalcalde ja anticipa que l’aritmètica del pròxim mandat serà complicada, sense majories absolutes a l’abast d’un sol partit. Pot ser que faci falta, una altra vegada, la intervenció de tres partits per decidir qui governa Barcelona. Així les coses, Trias vol tenir totes les opcions sobre la taula, fins i tot investir un alcalde socialista i formar coalició com a la Diputació de Barcelona. No obstant, part del seu partit rebutja la via sociovergent. Una aliança permanent amb Ada Colau està descartada, mentre que amb ERC podria no reunir prou vots.

Si no és alcalde, a casa

L’última línia vermella de Trias és la permanència en el consistori. Després de la derrota electoral del 2011 va aguantar quatre anys d’ingrat mandat a l’oposició. Si aquest 2023 no recupera la vara no vol viure el mateix mal moment. «Si no guanyo, me n’aniré a casa», va dir ell mateix al programa Bàsics de Betevé.