Presumpta corrupció a Badalona

Demanen presó per a un exregidor d’Albiol, acusat d’extorsionar immigrants

  • La Fiscalia sol·licita tres anys de presó per a un exregidor i un excàrrec del PP, acusats d’exigir 6.000 euros a canvi de reobrir un bar el 2012

David Gómez, el 18 d’octubre, després d’anunciar que abandonava el PP sense deixar l’acta de regidor.

David Gómez, el 18 d’octubre, després d’anunciar que abandonava el PP sense deixar l’acta de regidor. / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un vell episodi del recargolat serial de polèmiques i imprevistos que han agitat la política local de Badalona pren a la fi camí de jutjar-se. Ha passat tant temps des que va passar que ha caigut en l’oblit, però va amenaçar de desestabilitzar en el seu moment l’executiu municipal de Xavier García Albiol, llavors un alcalde encara novell a Badalona. Va passar el 2012, quan un dels regidors en què el dirigent popular va confiar per al seu primer govern a la ciutat es va veure implicat en un lleig assumpte de suposat xantatge. Ara, 10 anys més tard de l’escàndol, la Fiscalia demana tres anys de presó per a l’exregidor David Gómez i un altre excàrrec del PP. La fiscal assenyala l’exregidor i un excoordinador del districte de Sant Roc, Antonio Cortés, d’haver fet conxorxa suposadament per exigir 6.000 euros als socis d’un bar anomenat Anna, clausurat durant una batuda policial. A canvi dels diners, els dos membres del llavors govern municipal conservador es comprometien presumptament a «intercedir» a favor del negoci per «aconseguir la reobertura del bar, així com la possibilitat d’eliminar competència, mitjançant el tancament de locals adjacents», diu l’escrit d’acusació del Ministeri Públic. La batuda es va fer una nit de gener del 2012 i va ser sonada. Es van registrar set bars i es van identificar 136 persones. Agents de la policia local, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional van pentinar establiments del barri d’Artigas, on abunden els comerços d’immigrants. Albiol va ser present i va presumir de mà dura davant les queixes per inseguretat, tràfic de drogues i molèsties diverses. També es va detenir set persones per possibles infraccions a la llei d’estrangeria.

Notícies relacionades

L’ampli desplegament policial es va emmarcar en una onada d’inspeccions durant el primer tram del govern Albiol. Els operatius van irritar un grup de comerciants, estrangers sobretot. A tall de protesta, van arribar a evidenciar el seu descontentament abaixant la persiana un parell de dies durant algunes hores. Jutjaven que eren víctimes de requisits draconians i sancions elevades. L’ajuntament va replicar que perseguia vulneracions de normes urbanístiques i sanitàries, sense distingir per nacionalitat.

Els amos de l’establiment que acusen Gómez de suposades coaccions també són immigrants. Quan els fets es van revelar, l’alcalde va posar terra pel mig amb el seu regidor. El va apartar de funcions i va acabar abjurant d’ell. L’expopular va passar a l’oposició com a regidor no adscrit fins que va desistir mesos més tard. «El vam expulsar del govern en el mateix moment en què vam ser coneixedors [de la denúncia]», destaca l’entorn d’Albiol. «Mai els vaig demanar res»

l’alcalde va posar terra pel mig amb el seu regidor. En conversa amb EL PERIÓDICO, Gómez nega que pressionés els responsables del local perquè li paguessin. «Només els vaig veure una vegada i mai els vaig demanar res», es defensa l’exregidor, que s’enfronta també a una petició de vuit anys i tres mesos d’inhabilitació per ocupar càrrecs públics. La causa s’ha sostingut en bona mesura per les gravacions que els amos del negoci van registrar d’amagat. En aquestes, s’escolta Cortés apressar-los a desemborsar la quantitat reclamada. Segons la Fiscalia, l’excoordinador apressava a efectuar el suposat pagament il·lícit «en connivència» amb Gómez. «No sé d’on treuen això. No hi ha cap gravació en què surti demanant diners, ni hi ha cap imatge meva ni res de res», esgrimeix l’exedil. Gómez s’enfronta a una altra petició de presó per unes suposades gestions irregulars que se li atribueixen durant la seva etapa en l’executiu municipal de Badalona. En una causa paral·lela, la Fiscalia sol·licita dos anys i tres mesos de presó per a l’expopular per haver encarregat obres sense permís a càrrec del consistori i sense que existissin concursos públics. El cost dels treballs ascendia a prop d’un milió d’euros, que l’ajuntament no va arribar a sufragar. La majoria de les reformes van ser en dependències municipals i en locals cedits a entitats. No obstant, una factura d’unes reparacions a la casa d’una excoordinadora escollida pel PP també es va mirar d’encasquetar presumptament a les arques municipals. Decisió «arbitrària»

Gómez nega que pressionés els responsables del local perquè li paguessingravacions que els amos del negoci van registrar d’amagats’enfronta a una altra petició de presó per unes suposades gestions irregularsobres sense permísQuant al cas dels bars, la Fiscalia afirma que Gómez va triar els locals que s’havien d’examinar. Remarca que ho va fer «sense complir tots els cursos legals». Afegeix que l’exregidor va donar instruccions per precintar-los «sabent que es tractava d’una decisió injusta i arbitrària», emparades en informes que enumeraven «deficiències genèriques», sense que constessin incompliments greus. «Van ser comandaments policials els que van dirigir l’operació. Hi havia informes per problemes de convivència i d’intervencions de droga en bars de la zona», oposa l’exregidor. A part, rebat que els comerços de forans concentressin el gruix d’inspeccions practicades a l’inici del mandat d’Albiol: «l’alcalde ens deia que, dins de la legalitat, havíem de fer complir la llei als locals on hi hagués més actes per incivisme. També vam fer molts controls a espanyols, però si en un carrer hi ha 70 botigues i 65 són de gent de fora, ¿no hi he d’entrar perquè no es digui que anem per ells?». Mesos més tard de ser precintat per primera vegada, el bar Anna va ser clausurat de nou. Va ser llavors quan el presumpte assetjament sobre l’establiment es va estrènyer. La Fiscalia assegura que els investigats van intensificar les «exigències» i «van amenaçar» de precintar un altre restaurant regentat pels denunciants si no entregaven 6.000 euros aviat. Gómez ho nega tot i exculpa també Cortés, que treballava sota el seu comandament. «No crec que demanés diners per lucrar-se», opina, malgrat la qual cosa va quedar reflectit en les gravacions. Quant al negoci, no va aconseguir remuntar després de dos tancaments. Els denunciants no renuncien que se’ls indemnitzi una dècada després dels fets. En tot cas, la resolució del cas podria dilatar-se encara més, ja que s’ha recorregut contra la decisió d’elevar-lo a judici.