Festa Major 2023

«¿La Mercè a Ciutat Meridiana? Hi ha altres necessitats més importants»

  • L’Associació de Veïns creu que la festa és sobrera al barri mentre no es posi fre a la pobresa que fereix el veïnat

Ciutat Meridiana i els seus veïns

Ciutat Meridiana i els seus veïns

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mercè del 2023 torna a aspirar que el focus no es concentri al centre de Barcelona. Amb aquesta pretensió, l’ajuntament recluta una ubicació inèdita en el programa de festes, el parc de l’Aqüeducte, inaugurat el 2021 a Ciutat Meridiana. El barri enclavat al districte de Nou Barris és el que declara menys renda per habitant a Barcelona, 10.739 euros, segons dades municipals del 2019. El parc serà escenari d’un festival d’humor i circ a càrrec de Pallassos sense Fronteres i altres companyies.

«Ens fa il·lusió que sigui allà, perquè una esplanada erma on la ciutat canvia el seu nom, com deia Paco Candel, s’ha convertit en un espai infantil brutal i interessant per programar actes de la Mercè», ha al·legat aquest dilluns el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí. En canvi, l’aguerrida Associació de Veïns de Ciutat Meridiana es mostra menys entusiasta i molt més escèptica.

«Hi ha altres necessitats al barri més importants, que són primordials i que no s’estan cobrint», remarca l’històric dirigent veïnal Filiberto Bravo, ‘Fili’, implicat des de fa anys en les freqüents ordres de desnonaments que sacsegen Ciutat Meridiana. «Tenim gent que ha d’okupar vivendes i que malviu, que no pot portar els seus fills enlloc... L’important és que hi hagi una vida digna al barri, i no precària, com la que tenim. S’hi podrien fer festes, però quan hi hagi una mica de normalitat. Destacar-ho ara amb grans paraules en aquest barri, amb la renda per càpita que tenim, és com si es riguessin de nosaltres», pensa ‘Fili’.

Falta d’aparcament

Notícies relacionades

A més, el líder veïnal tem que els festejos de la Mercè que es traslladin a Ciutat Meridiana arribin a ser una molèstia per a part del veïnat. «Hi pot haver un problema d’aparcament, perquè s’ha anat retallant i els veïns tenen un petit lloc per estacionar al parc de l’Aqüeducte. Creiem que s’ha planificat malament, no ens han comentat res d’aparcament alternatiu. Ens han dit que vindran molts vehicles per a l’esdeveniment. ¿La gent haurà d’agafar el cotxe i emportar-se’l fora del barri perquè es faci la festa? Llavors veurem si s’ha fet pensant en el barri o no», afirma ‘Fili’, que retreu al regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, estar «desaparegut» i no haver informat el col·lectiu veïnal si la Festa Major implicarà alguna alteració a Ciutat Meridiana.

‘Fili’ tampoc es mostra satisfet amb la remodelació del parc de l’Aqüeducte. «Té fallades, falten punts de llum i un escenari. No hi estem d’acord del tot», declara. L’espectacle de Pallassos sense Fronteres promet música i circ, amb tallers per als més petits. Al marge d’això, les entitats de cultura popular tornaran a desfilar pels barris de Vallbona, Torre Baró i Ciutat Meridiana.