Primer any de vigència

La UGT es desvincula de l’acord de l’obertura dels comerços diumenge i els festius a Barcelona

El sindicat considera que la meitat d’empreses han incomplert el pacte sobre la voluntarietat, de fer més contractacions i de les compensacions i remuneracions

La UGT es desvincula de l’acord de l’obertura dels comerços diumenge i els festius a Barcelona

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts

Quan s’està a punt de complir la primera temporada de l’acord per obrir el comerç diumenge i els dies festius a Barcelona, del 15 de maig al 15 de setembre, la UGT ha anunciat la intenció de desvincular-se de l’acord, segons informa el canal municipal betevé. Quan es va arribar al pacte, després de llargues negociacions, entre ajuntament, patronals, associacions comercials i sindicats, es va establir que la feina era voluntària, per la qual cosa les empreses havien de fer més contractacions o bé una compensació amb dies festius de qualitat i un plus per dia festiu treballat. La posició de la UGT de no mantenir el pacte obeeix, en la seva valoració, al fet que la meitat de les empreses han incomplert aquestes condicions.

Notícies relacionades

Óscar López, secretari general de la Federació de Comerç de la UGT, explica al mitjà públic que han denunciat a Inspecció de Treball les companyies Uniqlo, Zara, Adidas, Foot Locker, Celio i Party Fiesta. Considera, a més, que el consistori no ha fet, a través de la Guàrdia Urbana, les inspeccions oportunes perquè es complissin aquestes condicions. El sindicat comunicarà dimecres vinent en una reunió de totes les parts l’anul·lació de l’acord social. Per reforçar el seu argument, López posa l’exemple del complex La Roca Village, ubicat fora de Barcelona, que contracta cada any, afirma, unes 400 persones per a aquests dies especials.

La posició de CCOO, mentrestant, resulta menys contundent al valorar que sí que hi ha hagut empreses, com les botigues del grup Inditex i Apple, que han compensat amb dies festius de qualitat i compensació econòmica. Segons Ramon González, secretari general de la Federació de Serveis de Comissions Obreres, les botigues de la Fnac, la Casa del Libro, Celio i Caprabo Illa, no ho han fet i ho justifiquen al regir-se pel seu conveni col·lectiu. En la seva línia de distanciament de la UGT, CCOO apel·la a la vigència de quatre anys de l’acord.