On Catalunya

Platges sense tabac

Barcelona es converteix en la primera ciutat d’Espanya a prohibir fumar a les seves platges

La nova norma només permet el tabac als xiringuitos, preveu una millora significativa en la contaminació per burilles i contempla sancions de 30€ per als usuaris que la incompleixin.

3
Es llegeix en minuts

Les platges de Barcelona es converteixen en espais lliures de fum, després que la normativa s’aprovés al ple municipal divendres passat. La nova mesura, que entra en vigor aquesta setmana, comptarà amb sancions de 30€ per a aquells banyistes que incompleixin la normativa. L’adeu al tabac compta amb una excepció concreta: als xiringuitos sí que es podrà seguir fumant o fent servir un dispositiu dels que alliberen nicotina.

Malgrat preveure aquesta sanció, l’ajuntament considera que la normativa està sent ben rebuda per tots els usuaris i preveu que les multes seran mínimes, ja que durant la prova pilot feta l’estiu passat, la majoria dels banyistes als que se’ls informava que les platges eren espais lliures de fum acceptaven la normativa sense més conflicte.

Durant la prova pilot feta l’estiu del 2021 a quatre de les 10 platges de la ciutat (Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Marbella), es va aconseguir reduir del 18% al 3% el percentatge de persones que fumaven a la platja. Aquests resultats han servit de precedent rellevant a l’hora d’aplicar aquesta mesura de manera definitiva a la totalitat del litoral de la ciutat. Per fer-ho, l’abril d’aquest any va començar una campanya de sensibilització que comptava amb cartells informatius repartits per totes les platges i amb un equip d’informadors que informaven els usuaris de la normativa. Per assegurar el compliment de la nova normativa disposen, durant tota la temporada estival, d’un total de 10 informadors, un per platja, que proporcionaran informació a totes les persones sobre la prohibició del tabac a tota la superfície de la sorra i a les zones de bany.

Benefici per a la salut i el medi ambient

Notícies relacionades

Amb aquesta nova normativa, Barcelona s’ha convertit en la primera ciutat de l’Estat a prohibir el tabac a totes les seves platges. Per poder tirar endavant la mesura, l’ajuntament s’ha recolzat en la llei de residus estatal, que habilita els consistoris a prohibir el tabac a les platges per reduir les burilles. Només a Espanya, es calcula que cinc milions de burilles acaben cada any al mar. Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha explicat que durant la prova pilot la reducció de les burilles va ser d’un 50%, dada que demostra que aquesta iniciativa genera un impacte positiu en el medi ambient. A l’espigó de la platja del Bogatell, ha remarcat aquest dilluns que les burilles «són elements molt contaminants que triguen 10 anys a descompondre’s i, per tant, contaminen enormement l’aigua del mar». De fet, Badia ja va destacar al ple de divendres que, a més de beneficiós per a la salut de les persones, el veto al cigarret a la platja ho és per a la del planeta.

Gemma Tarafa, regidora de Salut, que ha comparegut amb Badia per comentar l’adeu al cigarret a la sorra, ha volgut matisar que una de les raons principals per implantar aquesta nova mesura és que el tabaquisme és la primera causa de mortalitat evitable en tot Espanya. A més, les malalties derivades del tabaquisme, no només afecten fumadors, sinó també les persones que consumeixen fum de manera passiva. Per això, es va fer aquesta primera prova pilot en algunes de les platges de Barcelona, per avaluar l’impacte de la prohibició del tabac al litoral de la ciutat. «Les dades de la primera prova pilot han sigut molt positives. Quan no fem cap intervenció tenim un 18% de persones que fumen a la platja, mentre que a les platges intervingudes el percentatge es redueix al 3%. Això té un impacte molt positiu en la salut de les persones i del medi ambient, i és per això que vam decidir tirar endavant la normativa i implantar-la a totes les platges», ha explicat Tarafa.

Temes:

Platges Tabac