Dirigida al viatger

Barcelona planta llits en ple carrer contra els pisos turístics il·legals

  • El consistori obre una nova campanya de sensibilització contra l’allotjament sense llicència instal·lant una ‘habitació’ a la plaça de la Catedral i una altra a la Barceloneta

  • En els últims mesos s’han detectat uns 500 apartaments per a viatgers que no tenen llicència, sobretot a Airbnb

A1-152707317.jpg

A1-152707317.jpg / EPC_EXTERNAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Un llit en plena plaça de la Catedral, simbolitzant un allotjament turístic il·legal, ha tornat a exercir aquest divendres de símbol –amb l’evident impacte mediàtic– de l’inici de la nova campanya informativa presentada per l’ajuntament contra l’activitat no autoritzada a Barcelona. Hi haurà un altre llit a la plaça del Mar (Barceloneta), juntament amb cartells, repartiment de fullets i informació a les xarxes socials amb consignes com «abans de mirar si té balcó mira que sigui legal», o «abans de mirar si és a prop del centre mira que sigui legal», dirigides tant al viatger com al ciutadà que lloga.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha denunciat que Airbnb ha continuat penjant anuncis de vivendes turístiques il·legals malgrat que el juny passat se’ls va demanar que retiressin els anuncis irregulars que el consistori havia detectat i que no en pengessin més. En aquell moment, es va anunciar que es reprenia la croada contra l’activitat no autoritzada.

L’edila ha precisat que aquest estiu ja han rastrejat 50.000 anuncis de vivendes turístiques en diferents portals de reserves i que n’han detectat 500 d’il·legals, 390 de les quals s’anuncien a Airbnb. «Li demanem, li reiterem i li exigim que compleixi la legalitat», ha afirmat, abans d’anunciar expedients sancionadors per no verificar que tinguin número de llicència turística, com és obligatori.

«S’ha d’acabar amb aquesta barra lliure», ha insistit, al costat del llit, que segueix el model de campanya llançada anys abans de la pandèmia per sensibilitzar el viatger en la necessitat de no reservar allotjament il·legal, i el barceloní perquè no exploti aquest filó si no té llicència.

Notícies relacionades

Fa un mes el consistori va afirmar que havia detectat 360 anuncis sense llicència, cosa que suposa que aquesta xifra ha crescut en més d’un centenar des d’aleshores. Sanz ha reconegut que tant els nous expedients com els oberts al juny encara no s’han traduït en una sanció ferma, perquè el procediment administratiu triga mesos.

El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcè, ha remarcat que Barcelona és un exemple en la persecució contra aquesta pràctica. Ha afirmat que «és una ciutat especialment eficient contra els apartaments il·legals. Tenint en compte que hi ha més de tres milions de pernoctacions anuals, que només s’hagin detectat 500 pisos il·legals és una mostra de feina molt ben feta».