Canvis en un eix turístic

El local de la bicentenària camiseria Xancó de la Rambla reobrirà per vendre ceràmica

  • Després de dos anys i mig de persianes abaixades, l’establiment que destacava en el catàleg d’emblemàtics iniciarà una nova etapa amb un enfocament turístic

El local de la bicentenària camiseria Xancó de la Rambla reobrirà per vendre ceràmica

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El desembre de 2019 aquest diari avançava una de les defuncions comercials més sonades del centre de Barcelona: la bicentenària camiseria Xancó de la Rambla tancaria abans que s’acabés l’any. Malgrat el seu cotitzat enclavament, el negoci s’ha mantingut dos anys i mig amb les persianes abaixades i sense relleu. Tothom es preguntava què podia encaixar en un local inaugurat el 1820 que destaca en la nòmina d’establiments emblemàtics de la ciutat i que conserva el seu fantàstic mobiliari de 1912. La resposta final és una botiga de ceràmica artesanal de tot Espanya, de la cadena Art Escudellers, amb cinc negocis més al barri Gòtic. S’incrementa així la nòmina de comerços enfocats al turisme a la zona.

El cas de Xancó, al número 78 de la Rambla, va incrementar la preocupant quota de tancaments de botigues històriques a Ciutat Vella, en ocasions per l’augment del lloguer o per la falta de relleu generacional, per la pèrdua de rendibilitat en un entorn tan tematitzat turísticament o per la falta de suport institucional. L’inesperat era que trigués tant a trobar nou inquilí, perquè al seu camí es va creuar l’inici de la pandèmia, que va desertitzar comercialment la zona. Durant tot aquell temps l’establiment ha mantingut el cartell que anunciava la seva disponibilitat (per 11.000 euros mensuals el 2020), sense trobar nòvio i amb contínues pintades que castigaven les seves persianes.

Obertura imminent

La comercialització la gestionava la firma Laborde Marcet, que confirma que al final el llogater ha firmat directament amb la propietat, que es tracta una socimi amb capital local i estranger. Les obres per a la seva nova activitat ja estan en marxa, confirmen des d’Art Escudellers, que obrirà la que serà la seva sisena botiga al cor de Ciutat Vella.

A la seva web aquest operador es defineix com «una empresa jove i dinàmica». «Ens proposem potenciar al màxim l’artesania produïda principalment a Espanya [...]. Treballem a Barcelona des de 1997 de manera contínua per donar a conèixer i acostar l’artesania i els gremis tradicionals de producció ceràmica tant al públic nacional com internacional», relaten. Afirmen que ofereixen peces populars però també altres d’úniques. Van irrompre al carrer d’Escudellers i fins ara tenen presència també a Banys Nous, Petritxol, Avinyó i a la plaça de l’Àngel. Enclavaments en els quals el comprador turista té molt pes.

Notícies relacionades

L’arquitecte Alberto Mejías, que el 2004 va ser fundador d’Emblemàtics Barcelona, sol recolzar i assessorar els titulars de comerços històrics amb problemes de continuïtat perquè no es perdi aquest llegat patrimonial, tant físic com d’activitat. A la camiseria Xancó es va ocupar d’inventariar tot el mobiliari centenari just abans del tancament, recorda, ja que, al formar part del catàleg d’establiments emblemàtics, l’ajuntament exigeix que es preservin els elements protegits, entre els quals figuraven les seves fantàstiques prestatgeries i taulells de fa més d’un segle i la seva caixa enregistradora. L’expert reivindica més suport de l’ajuntament per a la preservació del patrimoni comercial perquè es freni la sagnia de botigues amb identitat històrica.

Xancó mantenia tot el mobiliari des de 1912, quan es va reformar el comerç, inaugurat fa gairebé cent anys. Quan va morir-ne el fundador, Antoni Cotchet, va ser l’empleat Josep Xancó qui va agafar-ne les regnes i va propulsar un pròsper negoci que va mantenir viu la seva saga. Tristán Xancó va representar la quarta generació i atresorava una rebotiga igualment valuosa, mentre que la seva dona, Pilar Satta, va regnar rere el taulell durant mig segle fins a un tancament que va fer molt mal a la Rambla.