L’educació a Catalunya

L’escola Mary Ward de Barcelona tanca per sorpresa i deixa 300 nens sense escola

  • La direcció comunica la notícia a les famílies després de saber que perdia els concerts d’I-4 i I-5

  • La Federació d’Escoles Cristianes ha ofert places als seus centres, incloent-hi obrir una línia a ESO

L’escola Mary Ward de Barcelona tanca per sorpresa i deixa 300 nens sense escola

jordi

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

L’escola Mary Ward de Barcelona, un centre concertat religiós d’una línia en què estudien 290 alumnes d’infantil, primària i secundària, tanca. La direcció ho va comunicar aquest dimecres a la tarda a famílies i professors, cosa que va deixar «en xoc» la comunitat educativa, segons explicava a EL PERIÓDICO Catarina Font, presidenta de l’ampa de l’escola. «Ningú en sabia res. No és manera de fer les coses, sense preavís. Ens deixen sense opcions, amb la preinscripció tancada», denunciava aquesta mare. Són 290 nens que en el dia d’avui no tenen escola per al curs que ve.

Segons relata Font, la direcció els va explicar que de cara al curs 22-23 s’ha quedat sense concert en els nivells d’I-4 i I-5. Ja havia perdut el concert d’I-3. «Ens van dir que era insostenible mantenir l’activitat sense tres concerts», explica Font, que remarca que tota la primària i l’ESO sí que segueix concertada. «Les famílies fins i tot vam oferir fer aportacions per mantenir l’escola oberta, però no han volgut».

Entre els pares i mares se sospita que darrere aquest tancament inesperat hi podria haver algun altre motiu. Algunes famílies han detectat que l’escola té obert un expedient urbanístic i creuen que pot ser una sol·licitud per a un canvi d’usos. «Deuen haver venut l’edifici, tot i que la direcció ho nega», apunta Font, que critica que «una escola que fa bandera dels valors anteposi els diners als alumnes».

L’inesperat tancament costava d’entendre a les famílies. El Departament d’Educació va comunicar al Mary Ward la pèrdua del concert a principis de juny, una vegada tancada la fase d’assignació de places de la preinscripció escolar i revisada l’oferta i la demanda, en un procediment habitual que es repeteix cada any. Els concerts es mantenen o no en funció de la demanda d’escolarització que hi hagi. I la falta d’inscripcions en educació infantil ha sigut determinant.

Segons explica el Consorci d’Educació de Barcelona, en la preinscripció per al curs 22-23 només hi va haver nou sol·licituds per a infantil 3. «El curs 21-22 el centre va perdre el concert d’I-3 i va mantenir el d’I-4 i I-5 malgrat no arribar al nombre mínim d’alumnes; i la previsió per al curs 22-23 era perdre el concert» d’aquestes etapes, assenyala.

Amb la incredulitat encara al cos, les famílies reclamen al Consorci d’Educació un marge d’un curs o, en el seu defecte, que obrin una línia en alguna escola de la zona de Sarrià-Sant Gervasi. «El consorci ens ha assegurat que ens ajudarà a recol·locar els infants, però no ens garanteix que pugui mantenir-se el grup classe», explica Font. «Ens hem de buscar la vida. No m’esperava haver de passar per això», diu Font, que pateix a més pel seu fill amb Asperger. «No pots canviar la rutina d’aquests nens així sense més ni més», lamenta.

Oferta d’Escoles Cristianes

El consorci ha obert un període de preinscripció extraordinari de 10 dies («només cinc són laborables», denuncia Font), perquè les famílies inscriguin els fills als centres on hi ha vacants disponibles. L’Administració els ha ofert places de proximitat en escoles de Sarrià-Tres Torres i el Putxet i el Farró-Sant Gervasi-Galvany. En total, les vacants són 332 en infantil, 471 en primària i 266 a l’ESO.

«El 20 de juny s’obrirà una oficina virtual per facilitar a les famílies l’escolarització i a partir de l’11 de juliol se’ls comunicarà mitjançant un SMS el centre assignat. Si no obtenen plaça en cap de les opcions sol·licitades, el consorci els oferirà alternatives», ha assegurat Educació en un comunicat.

Notícies relacionades

Des de la Federació d’Escoles Cristianes de Catalunya (FECC), a la qual pertany Mary Ward, s’ha volgut transmetre calma a les famílies. «Garantim que tots els nens tindran plaça en alguna de les nostres escoles a la zona», ha assenyalat la secretària general de l’entitat, Meritxell Ruiz, en declaracions a aquest diari. La FECC ha posat a disposició de les famílies una llista d’escoles amb vacants i el telèfon de la persona de contacte. «A infantil i primària hi ha moltes vacants. I a l’ESO, l’Escola Pia de Sarrià s’ha ofert a obrir una línia», assenyala Ruiz. Aquest centre i les Concepcionistes han organitzat fins i tot unes jornades extraordinàries de portes obertes.

Ha animat les famílies a comunicar els seus interessos, «tot i que sigui en centres sense vacants», i a partir d’allà la FECC i el consorci faran els ajustos pertinents. «Però primer hem de saber què volen les famílies», insisteix Ruiz. «Creiem que podem solucionar el problema».